Search

YEP uspješna priča: Đenitin prvi posao nakon srednje škole – sa obuke na radno mjesto

Đenita Alibašić na evidenciji biroa za zapošljavanje Travnik nalazila se od završetka srednje škole. Spremnosti za rad joj nije nedostajalo, ali jeste vještina koje su potrebne poslodavcima. Zbog zahtjevnog i veoma kompetitivnog poslovnog okruženja, poslodavci od aplikanata na posao očekuju znanja i vještine koje mladi nisu stekli u formalnom sistemu obrazovanja. Kao odgovor na ovu situaciju, YEP je, kroz lokalnu inicijativu “Kreativna industrija tekstila, kože i obuće”, mladima u Travniku ponudio mogućnost da dođu do nedostajućih znanja i vještina i time povećaju svoje šanse za zaposlenje. Inicijativu je realizovalo udruženje Fashion iz Zenice, koje je u saradnji sa Klubom za traženje posla Travnik i mrežom poslodavaca identificiralo deficitarna zanimanja/vještine i mlade spremne da u svoj razvoj ulože vrijeme i trud.

Pretvoriti dobre namjere u konkretna zaposlenja nije lako. Svi akteri su morali uložiti i trud i resurse: klub za traženje posla u identifikaciju mladih, poslodavci u osiguranje prostora i opreme za obuku, Fashion u kreiranje programa obuke, angažman trenera i koordinaciju čitavog procesa. Đenita i ostali mladi su posvetili svoje slobodno vrijeme i – rezultati nisu izostali.

Prema Đenitinim riječima: “Bila sam jako odlučna da se prijavim na obuku projekta KIT. Prije svega toga sam bila na birou od završetka srednje škole. Kao svaki početnik, normalno, sve mi je prolazilo kroz glavu. Mnogo sam razmišljala kakav će biti početak. Kada sam došla prvi dan na obuku, bila sam jako iznenađena. Pozitivno!!!

Oko mene i mojih kolega – kolegica su se nalazile stručne osobe koje su nam mnogo pomogli. Što se mene lično tiče, nemam druge riječi – nego da kažem sve pozitivno. Počevši od samog ambijenta, firme, glavih i stručnih osoba. Zaista, svaka im čast. Uložili su mnogo truda da nas nauče – da naučimo korisne stvari od njih. Ništa nisam znala što se tiče ovog posla, a sada sam zadovoljna. Hvala puno projektu KIT i ljudima koji su me odabrali da učestvujem u obuci. Dobila sam posao u firmi FAIK d.o.o i trudim se da što više napredujem i da jos mnogo toga naučim od stručnih osoba.”

98

 

Druge objave u kategoriji