Search

YEP/IEEE inovacije: Pet elektrotehničara će spasiti poljoprivredu u BiH

Stručna podrška: Pet elektrotehničara će spasiti poljoprivredu u BiH.

Osmislili su „AgroAdvice“ koji se sastoji od hardvera (senzora instaliranih na poljoprivrednom zemljištu) i softvera (web aplikacije, mobilne aplikacije i baze podataka), koji će biti stručna podrška u poljoprivredi. Primjenjivat će se tako što pojoprivrednik postavlja senzore na svoju njivu, koji potom prikupljaju podatke, šalju ih ekspertu, a koji onda utvrđuje dešavanja na terenu, i po potrebi zove poljoprivrednika da ga obavijesti šta treba da radi.

Senzori prikupljaju podatke 

– Dakle, nema potrebe da poljoprivrednik stiče nova znanja vezana za informatiku, jer senzori prikupljaju informacije koje su potrebne stručnjaku. Danas ti eksperti svakako vrše savjetovanje, ali, pošto ih nema mnogo, a veliki je broj parcela zemljišta, oni ne mogu konstantno imati uvid u dešavanja, ne mogu to svakodnevno obilaziti. Softver koji smo osmislili će ih na vrijeme obavještavati i olakšati im posao, a usput poboljšati poljoprivredu. Dakle, uz pomoć softvera na vrijeme će biti upozoreni ako postoje neke anomalije koje bi mogle spriječiti razvoj i rast proizvoda. A onda će ih moći i otkloniti – pojasnio je Jokić.

On ističe kako je suština ideje da se parametri jedne parcele upoređuju sa nekim kritičnim parametrima, kao i sa parametrima parcele koja se pokazala boljom.

– Tako se kroz određeno vrijeme može vršiti poređenje i obezbijediti uvjeti da se dogodine povećaju prinosi ili čak i te godine u kojoj se vrše ispitivanja. Dakle, suština je poređenje parametara više različitih parcela sa najboljom parcelom koja se tako pokazala. I ti podaci svake godine postaju sve napredniji. Ta baza postaje sve pametnija, i algoritmi odlučivanja postaju sve pametniji – dodao je Jokić.

Zainteresirani investitori

Suština ove priče je približiti eksperta livadi, odnosno livadu ekspertu, da on daljinskim putem očitava i vrši poređenje, te ako je potrebno reagira. Osim sprečavanja da određeni proizvodi propadnu, pomoću „Agroadvicea“ poljoprivrednici će dobiti i upute kako da ih njeguju da bi što duže zadržali svježinu, bili kvalitetniji, naravno sve prirodnim putem. Dobra vijest je i da poljoprivrednika ova usluga neće koštati mnogo, te da je za realizaciju ideje zainteresirano mnogo investitora.

– Finansijsku i tehničku podršku će nam dati profesor sa La Trobe univerziteta iz Australije, Edhem Eddie Čustović, koji je već ozbljno pristupio realizaciji naše ideje, na čemu smo zahvalni, a također, podršku će nam dati i Agri BIO Centar La Trobe univerziteta, koji je najveći i najrazvijeniji za istraživanje poljoprivrede u cijeloj južnoj hemisferi, te YEP- Projekat zapošljavanja mladih. Bitno je da već 1. marta imamo razvijenu web aplikaciju i te senzore. Ključno je 1. marta, zato što tada počinje poljoprivredna sezona. Nama je jako bitno da iskoristimo predstojeću poljoprivrednu sezonu kako bi mogli da snimimo što više podataka, da napravimo bazu kako bi bili spremni u punom kapacitetu. Na više mjesta bi locirali te senzore, postavili bi ih na više različitih lokacija, i na parcele i u plastnike – ističe Jokić.

Druge objave u kategoriji