Search

Zajedno sa SERDA i HUB 387 Kanton Sarajevo kreće u razvoj IT strategije

Elmedin – Dino Konaković preuzeo je 23. marta funkciju premijera Kantona Sarajevo. Na premijersku poziciju predložila ga je Stranka demokratske akcije, nakon što je osvojila najviše glasova na općim izborima održanim u oktobru prošle godine. Konaković za Al Jazeeru govori o izazovima koji stoje pred njegovom Vladom, prioritetima i planiranim promjenama.

  • Kanton Sarajevo je najrazvijeniji u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine, ali to ne znači da se treba uljuljkati na toj ‘slavi’. Šta prvo namjeravate uraditi nakon što je formirana vlast i usvojen budžet?

Detektovali smo tri grane koje su primarne za razvoj – turizam, IT sektor, drvno-metalska industrija. Paralelno s odbranom od ovih dnevnih problema, pravimo te akcione planove i djelujemo na fazi poboljšanja uslova za investiranje u KS i poboljšanje uslova za zapošljavanje u KS-u. To su naši dnevni hodogrami.

  • Pored detekcije problema i uspostavljanja dijagnoze, da li imate konkretnih inicijativa?

– Nismo samo u fazi detekcije i dijagnoze, budući da sam već četiri godine zastupnik u Skupštini KS-a i prilično dobro poznajem stanje. Dijagnosticiranje onoga o čemu smo govorili – neposrednih rashoda – samo je jedan korak ka stabilizaciji i bolje kontrole javne potrošnje.

Paralelno s tim, formirali smo nekoliko radnih tijela, naprimjer ono za izradu strategije razvoja IT sektora u narednom periodu, sastavljeno od članova nekoliko ministarstava, SERDA-e [Sarajevska regionalna razvojna agencija] i predstavnika HUB387, inovativne nove mlade kompanije, koja nudi nova rješenja, adekvatna vremenu u kojem živimo. Planirani rebalans budžeta trebao bi omogućiti određene fondove za finansiranje razvoja malih i srednjih preduzeća.

Mjere administrativne prirode su izmjene zakona – već smo dali određene zadatke da se mijenjaju zakoni koji regulišu donošenje urbanističkih regulacionih planova. To su procesi koji predugo traju i zbog njih gubimo investitore. To su paralelni akcioni procesi u odnosu na ove defanzivne, kako ja kažem, o kojima svaki dan gasimo neki mali požar.

Druge objave u kategoriji