Search

U Banjaluci prosječna plata 962, u Jezeru 559 KM, raste minimalac

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske u prvom izdanju publikacije pod nazivom “Gradovi i opštine Republike Srpske 2017”, je objavljena da bi građanima približila sve podatke koji se tiču njihove teritorije, te u Zavodu za statistiku RS se nadaju da će ova publikacija biti od velike koristi lokalnim zajednicama.

Banjaluka, kao najveća lokalna zajednica po broju stanovnika i administrativni centar Srpske, ima prosječnu neto platu od 962 KM, koliko ima i Istočni Mostar.

Kada je riječ o lokalnim zajednicama koje imaju status grada, uz Banjaluku, jedino Trebinje ima veću prosječnu platu od 836 KM, koliko iznosi republički prosjek, a koja u tom gradu iznosi 871 KM.

Od ostalih gradova, Zvornik ima neto prosječnu platu od 827 KM, Bijeljina 789 KM, Prijedor 797 KM, a Istočno Sarajevo 790 KM.

Na dnu ljestvice u tabeli su opštine Donji Žabar sa prosječnom neto platom od 567 KM i Jezero sa prosjekom od 559 KM.

Minimalac u Srpskoj biće 410KM povećaće se naredne sedmice kao rezultat dogovora Vlade i socijalnih partnera

“Ne mogu ja vaše provjerene informacije komentarisati”, rekla nam je Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS.

Druga strana kaže- nije zvanično, pa će se i oni oglasiti u ponedjeljak. Uvjeravaju da će biti još pregovora.

Svakako, kaže Škrebić, najniža plata neće biti u skladu sa rastom projsečne ali i cjena generalno. Zato je premijerka još juče priznala da bi minimalac i od 500KM bio nedovoljan, ali, kaže, uzda se u postepen rast. Za sada se, poručuje, drže cifre od minimum 405 KM.

“Kad smo nekada donosili unaprijed mjeru i definisali da će doći do podrške nezaposlenim porodiljama od 405KM, mi smo već tada željeli da sugerišemo da je to najniži iznos koji može doći u obzir, da je to stav Vlade. Sve preko toga podržavam da se dogovori sindikat i poslodavci”, rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS.

O minimalnih 405 KM, pregovarali su na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta prije dva mjeseca i nisu se usaglasili jer su sindikalci tražili da to ipak bude 418 KM. Minimalac u Srpskoj trenutno iznosi 395 KM, pa će, sa novim od 410 povećanje biti 15 KM, što je za 10KM manje povećanje od onog lani.

Upravo je povećanje minimalca bio i zaključak II poslovnog foruma Privredne/Gospodarske komore FBiH na kojem je panel “Usklađivanje obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada – izazovi odliva kadrova (od majstorskih do inžinjerskih)” moderirao dr Ranko Markuš. Zaključci su upućeni na Vladu FBiH, pa je za očekivati da budu predmet razmatranja socijalnih partnera u FBiH. 

Druge objave u kategoriji