Search

Završen YEP inovacijski izazov i IEEE kongres

Kongres su drugi put u BiH organizirali IEEE, najveća tehnička profesionalna organizacija u svijetu i YEP – Projekt zapošljavanja mladih koji podržava Ambasada Švicarske u BiH, a predvodio ga je profesor i inovator sa australskog La Trobe Univerziteta Edhem Eddie Čustović.

“Kongres predstavlja ujedinjenu platformu dvije velike organizacije koje se bore da stvore preduzetničku kulturu među mladima u BiH. To znači da mnogo vremena i resura ulažemo da bi stvorili što veći kapacitet preduzetništva”, pojasnio je Čustović, član IEEE-a, gdje rade najuspješniji inženjeri i informatičari zaposleni u kompanijama poput Googlea, Siemensa i Tesla Motorsa.

Napomenuo je da će se tek nakon nekoliko godina moći vidjeti rezultati, ali mladi ljudi moraju imati podršku i mentorstvo iskusnih i poznatih širom svijeta.

Kongres “Innovation Nation” koji je trajao četiri dana ponudio je širok spektar tema i radionica, a ugostio je mnoštvo naučnika, profesora i eksperata iz različitih polja nauke koji su mladim ljudima, studentima iz cijele Bosne i Hercegovine, prenijeli znanje i pokazali im put do uspjeha.

Radionice su se bavile temama poput “Inovacije u 21. vijeku i kako razviti ekonomski kapacitet jedne države” te “Design thinking metodologijama” koja pokušava objasniti kako doći do dobre ideje i na koji način tehničke nauke to mogu osmisliti da bi bili korisniji privredi.

Također, razgovaralo se i o “Bitcoin i blockchain tehnologiji” za koju se predviđa, kaže Čustović, da će izmijeniti način poslovanja u svim oblastima.

Dodao je da je jedna od najinteresantnijih radonica bila “Soft Skills” na kojoj su Mia Hadžiahmetović i Venesa Omerhodžić sa studentima radile na razvoju tehnika razvoja zaposlenja, te “Leaders tribe – Learning through failuire” na kojoj se govorilo o ranjivosti inovatora (preduzetnika), kao i da se mnogo može naučiti od propalih preduzetničkih pokušaja, jer to nije vrijeme za odustajanje, nego baš suprotno.

Tokom kongresa studenti i mladi profesionalni inženjeri imali su priliku da učestvuju i na prvom državnom inovacijskom ekspozeu koji se sastojao od 50 izloženih projekata i inovacija.

Na inovacijskom izazovu, organiziranom od strane Projekta zapošljavanja mladih (YEP) uz podršku Vlade Švajcarske, učestvovalo je 12 ekipa koji su predstavili inovativne projekte pred žirijem svjetskih stručnjaka, pobijedio je tim Tehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću koji su činili Silmija Ferizović-Topoljak, Harun i Samida Ferizović.

Predstavili su projekt “Vertikalne vjetroturbine sa stacionarnim samopodešavajućim lopaticama”, dok je drugo mjesto osvojio projekt “Vret” iz Mostara koji podrazumijeva korištenje koncepta virtuelne realnosti u psihoterapiji.

Treće mjesto pripalo je timu Clean Home Air sa Internacionalnog Burch Univerziteta u Sarajevu koji je ponudio inovativno rješenje sistema za prečišćavanje i izmjenu toplote zraka u zatvorenim prostorima, saopćili su organizatori kongresa.

Druge objave u kategoriji