Search

Zenica slavi!

Ekipa Mašinskog fakulteta u Zenici pobjednik je YEP/IEEE Innovation Hackathona sa inovacijom u oblasti obrazovanja „PiProjector“, uređaj za projektovanje u učionici kada nastavnik piše i crta na papiru, drugo mjesto je pripalo studentima Ekonomskog fakulteta u Sarajevu za aplikaciju za organizaciju putovanja, dok su treći bili inžinjeri sa Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu sa aplikacijom za praćenje i analizu potrošača električne energije za mala i srednja preduzeća.

Zeničani Anida Ibrahimagić, Lejla Međić, Kenan Beganović, Ajla Divoš, Ramiz Mujčinović, Nizama Perenda, Harun Hrustić i Bošnjak Armin ponudili su rješenje koje je devetočlani žiri ocijenio najboljom i najperspektivnijom inovacijom u konkurenciji 13 timova sa 7 elektrotehničkih, IT, mašinskih i ekonomskih fakulteta iz čitave BiH.

Pobjednički tim radio je uz podršku mentora Denisa Spahića, Višeg asistenta i koordinatora iDEALab centra Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici.

yep_ieee_hackathon_53

Drugo mjesto osvojio je tim Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu sa idejom „Pin Trip“. Tim u sastavu Adi Kadić, Dario Frimel, Tarik Jahić, Tarik Čaušević i Boris Ivanković radio je uz podršku mentorice doc. dr Amile Pilav-Velić sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Inovacija u oblasti „Business Intelligence in Tourism“ je ocijenjena kao iznimno perspektivna.

yep_ieee_hackathon_41

Današnja kulminacija dvomjesečnog procesa podrške timovima sa tehničkih fakulteta, započela je dvosatnom sesijom u kojoj su svi timovi imali priliku usavršiti svoje prezentacije razgovarajući sa liderima iz većeg broja oblasti: marketinga, inovacija, timskog rada, finansija, istraživanja tržišta, i dr.

yep_ieee_hackathon_05

yep_ieee_hackathon_20

yep_ieee_hackathon_03

Nakon pripreme, ekipe su prezentirale svoje inovacije devetočlanom žiriju domaćih i međunarodnih stručnjaka, koji nisu imali lak posao izabrati pobjednike.

yep_ieee_hackathon_29

yep_ieee_hackathon_34

yep_ieee_hackathon_49

YEP i IEEE su izrazili zadovoljstvo kvalitetom prikazanih inovacija te najavili da će ponuda za dalju saradnju i podrška za plasiranje najboljih inovacija na tržište biti ponuđena ne samo inovacijama nagrađenim na hackathonu već i drugim projektima za koje dodatna analiza pokaže da imaju perspektivu na tržištu.

Atmosferu sa današnjeg događaja pogledajte u fotogaleriji (klikom na donju sliku).

ieeee

 

Druge objave u kategoriji