Search

Značajan trend sufinansiranja zapošljavanja u javnom sektoru – reforma finansijskih podsticaja neophodna

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje RS odobrio je na sjednici u utorak novac za Program podrške zapošljavanju mladih sa visokom stručnom spremom (VSS) u statusu pripravnika u 2018. godini. Riječ je o sufinansiranju obavljanja pripravničkog staža za 767 lica sa VSS, a koji su na evidenciji nezaposlenih i bez radnog iskustva. Sufinasiranje po jednom pripravniku iznosi 6.000 KM na godišnjem nivou, a temelji se na iznosu mjesečne neto plate od 500 KM. Ukupna izdvajanja za ove namjene su 4,6 miliona KM.

Javni sektor čini skoro polovinu od ukupnog broja poslodavaca kojima je odobreno sufinasiranje. Samo „Elektroprivredi Republike Srpske“ i njenim zavisnim preduzećima odobreno je sufinasiranje od ukupno 156.000 KM za zapošljavanje 26 pripravnika:

  • U „Elektro-Bijeljini“ 10 pripravnika, za koje je dato 60.000 KM.
  • Matično preduzeće u Trebinju zaposliće pet radnika i dobiti 30.000 KM.
  • Po tri pripravnika u Istraživačko razvojnom centru elektroenergetike u Istočnom Sarajevu, u „Hidroelektranama na Drini“ i u „Hidroelektranama na Vrbasu“. Pojedinačno će ova tri poslodavca dobiti po 18.000 KM.
  • „Elektrokrajini“ će sa 12.000 KM biti sufinansirano zapošljavanje dva pripravnika.

Fond PIO dobiće 78.000 KM za zapošljavanje 13 pripravnika, dok će Srpska novinska agencija -SRNA zaposliti šest radnika i dobiti za to 36.000 KM.

Zapošljavaće se pripravnici i na oba univerziteta, i to po pet njih u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, za šta će ukupno dobiti 60.000 KM.

U Olimpijskom centru Jahorina biće zaposleno šest radnika, a sufinasiranje iznosi 30.000 KM.

Po tri pripravnika idu u „Vode Srpske“ i „Pošte RS“, a po dva u Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Muzej RS, Vijeće naroda RS, Republičku agenciju za razvoj malih i srednjih preduzeća. Pojedinačni iznosi podsticaja za iznose po 12.000 KM.

Zapošljavanje po jednog pripravnika biće podržano sa po 6.000 KM u Centru za pružanje besplatne pravne pomoći, Crvenom krstu RS, Poljoprivrednom institutu RS, Institutu za javno zdravstvo RS, Institutu za zaštitu i ekologiju RS i Komisiji za žalbe RS.

Ukupno 29 lokalnih zajednica dobilo je podsticaj da zaposli pripravnike u gradske i opštinske uprave. 

Generalno govoreći, značajni iznosi sredstava koji se izdvajaju za aktivne programe zapošljavanja se moraju restruktuirati na način da sredstva budu dodjeljivana isljučivo kroz savjetodavni proces, te da se smanjuje odobravanje sredstava za javne ustanove, osim u izuzetnim slučajevima, kada po prirodi poslova/obrazovnog profila nije moguće obaviti pripravnički staž kod drugog poslodavca, npr. u slučajevima profesora razredne nastave i sl. Zavod mora krenuti u reformu finansijskih podsticaja uz uvođenje individualnog rada sa nezaposlenim licima kako bi postao respektabilna institucija na tržištu rada. 

 

Druge objave u kategoriji