Search

Program podrške za sanaciju šteta prouzrokovanih poplavama i klizištima

Kao odgovor na katastrofalnu štetu, prouzrokovanu poplavama i pokrenutim klizištima, nastalu na individualnim i društvenim infrastrukturnim objektima te privrednim i poljoprivrednim dobrima, Fondacija tuzlanske zajednice osigurala je finansijska sredstva koja će biti distribuirana kroz poseban program finansijske podrške.

Fondacija tuzlanske zajednice je interventno djelovala odmah nakon elementarne nepogodne kako bi prikupila neophodne informacije te kreirala jasnu strategiju pružanja pomoći ugroženim porodicama te revitalizaciji individualnih, društvenih i privrednih objekata u najugroženijim područjima. Istovremeno, Fondacija je angažovala sve raspoložive resurse za prikupljanje finansijskih sredstava iz inostranstva i BiH kako bi došlo do mogućnosti realizacije posebnog programa podrške.

Visina sredstava i namjena posebnog programa podrške

Program podrške za sanaciju šteta prouzrokovanih poplavama i klizištima će biti realiziran na području 5 općina sa područja Tuzlanskog kantona (Tuzla, Lukavac, Kalesija, Srebrenik i Živinice) u kojima Fondacija realizuje svoje programe, a sve u partnerstvu sa lokalnim općinskim administracijama. Za namjene ovog programa finansijske podrške Fondacija je uz podršku donatora i partnera obezbijedila minimalno 150.000 KM.

Namjena ovog programa podrške jeste zbrinjavanje ugroženih porodica te revitalizacija individualnih, društvenih i privrednih objekata u najugroženijim naseljima na području 5 općina Tuzlanskog kantona. Sredstva se mogu koristiti za sljedeće aktivnosti:

– kratkoročne humanitarne donacije socijalno ugroženim porodicama koje su pogođene efektima poplava ili klizišta za nabavku lijekova, hrane, higijene ili kućanskih potrepština u visini do 500,00 KM.

– podrška građanskim akcijama za kupovinu materijala i drugih potrepština za saniranje šteta od klizišta i poplave na individualnim objektima, društvenim domovima, školskim objektima i drugoj infrastrukturi u zajednici u visini do 3000,00 KM.

– kratkoročne donacije za saniranje šteta na usjevima i drugim samostalnim poslovnim djelatnostima (kupovina sjemena, nadoknada izgubljenje živine i sitne stoke, hrane za stoku i sl.) u visini do 5000,00 KM.

Ko može koristiti sredstva iz programa podrške

Sredstva su dostupna svim građanima, pravnim subjektima i školama sa područja gore navedenih općina, čiji su idividualni stambeni objekti, poslovna ili poljoprivredna gazdinstva stradala u poplavama i klizištima.

Ko može aplicirati na sredstva iz programa podrške i kako

Na osnovu iskazane potrebe u zajednicama, na Program podrške mogu aplicirati u ime oštećenih, isključivo Savjeti/Vijeća Mjesnih zajednica iz 5 navedenih općina.

Prilikom apliciranja potrebno je dostaviti:

-Ispunjen Zahtjev za podršku (ukoliko se radi o potrebi za kratkoročnim humanitarnim donacijama za nabavku lijekova, hrane, higijenskih i osnovnih životnih potrepština za socijalno ugrožene porodice koje su pogođene efektima poplava ili klizišta.

-Ispunjen Aplikacioni obrazac za projekte podrške građanskim akcijama i projekte saniranja šteta na usjevima i drugim samostalnim poslovnim.

Potpisanu i ovjerenu dokumentaciju treba dostaviti poštom ili lično u kancelariju Fondacije tuzlanske zajednice, na adresu: Pozorišna 13, 75000-Tuzla, i u elektronskoj formi na e-mail: fondtz@fondacijatz.org do 27.08.2014.

Prilikom popunjavanja aplikacije pažljivo pročitajte kriterije i vodite se uputstvom za popunjavanje aplikacije koje možete preuzeti u prilogu ispod. Jasni, precizni i kvalitetno ispunjeni projektni prijedlozi sa jasno i precizno objašnjenim elementima prijedloga osnova su za dobro razumjevanje projektne ideje i eventualnu podršku.

Upute za popunjavanje aplikacije
Kriteriji za dobijanje podrške
Zahtjev za podršku
Aplikacijiski obrazac

 

Druge objave u kategoriji