Search

YEP локалне иницијативе: Подигнути нови засади ароније у Чајничу

У оквиру YEP локалне иницијативе „До сигурног запошљавања младих кроз органску производњу ароније“ коју имплементира Удружење пољопривредних произвођача (УПП) општине Чајниче  реализована је централна активност пројекта – садња ароније.

Са једанаест парцела, оних који су аплицирали, узети су узорци земље и достављени у лабараторију Пољопривредног факултета у Источним Сарајеву гдје је извршена хемијска анализа земље и на основу тога комисија Удружења пољопривредних произвођача одабрала је четири корисника на чијим парцелама је засађена аронија. Одабрани корисници (Драгомир Голубић, Милана Рацковић, Андрија Ђерић и Слободан Живковић) на путу су остварења главног циља појекта, развоја комерцијалних, тржишно оријентисаних, породичних пољопривредних газдинстава кроз самозапошљавање младих на селу и повећање конкурентности.

Cajnice2

 

Савјетодавцима УПП општине Чајниче  и одабраним корисницима су теоретски и практично помогли садњу Савјетодавна служба  министарства пољопривреде РС  ПЈ Соколац на газдинству Слободана Живковића гдје су их упознали са даљним радовима који им предстоје. О реализацији активности је путем свог интернет сајта већ извијестио и Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС. Чланак можете погледати на овом линку.

Cajnice4

Прилог о садњи емотиван је и у емисији Земља извор живота К3 телевизије од 23.11.2014:

Druge objave u kategoriji