Search

Страначко запошљавање је забрањено

Вијест која никако не одговара „стању на терену“ стиже из Институције омбудсмана за људска права БиХ.

Именовање руководилаца јавних предузећа, установа и органа који се на ове позиције именују као страначки кандитати, а што је присутно у цијелој БиХ, представља дискриминацију на основу политичког опредјељења, саопштено је из Институције омбудсмана за људска права БиХ.

У саопштењу се истиче да је то искључиво забрањено Уставом, Законом о раду као и међународним конвенцијама које имају директну примјену у правном систему земље.

Из Институције омбудсмана наводе да је један од кључних захтјева у сузбијању корупције, успостављања владавине права и европских интеграција деполитизација јавне управе која подразумијева именовање лица на највише јавне функције, посебно у јавним предузећима, установама и агенцијама, који нису страначки кандидати.

„Неприхватљива је пракса према којој се управљање јавним ресурсима повјерава лицима само на основу њихове страначке припадности, умјесто по основу квалитета и стручности, а посљедице овакве негативне селекције су свакодневно присутне и очигледне“, додаје се у саопштењу.

Омбудсмани позивају надлежне органе кривичног гоњења, да испитају у којој мјери оваква именовања представљају трговину утицајем и друге повреде кривичног закона.

Druge objave u kategoriji