Search

Платформа за социјално предузеништво у Стратегији запошљавања Републике Српске

У недавно усвојеној Стратегији запошљавања Републике Српске 2016 – 2020, важно мјесто припало је теми социјалног предузетништва. Наиме, у процесу јавних расправа текста Стратегије, које је Министарство за рад и борачко-инвалидску заштиту РС провело уз подршку Пројекта запошљавања младих (YEP) у мају ове године, дискутовало се и на тему оптималног приступа развоју социјалног предузетништва у РС.

Javna Rasprava Trebinje

(Јавна расправа Нацрта стратегије запошљавања РС у Требињу, фото YEP)

Као резултат јавних расправа, развијен је приједлог Платформе за социјално предузетништво у Републици Српској који пружа дефиницију социјалног предузетништва у РС, вриједности и критерије за признавање статуса социјалних предузећа те процес стварања еко-система за јачање социјалних предузетника.

У тексту Стратегије запошљавања, коју је усвојила Народна скупштина РС, социјално предузетништво и Платформа помињу се у контексту Стратешког циља 1.7 Развој социјалног предузетништва. За постизање овог циља планиране су три мјере:

  1. Доношење Платформе социјалног предузетништва Републике Српске
  2. Нормативно уређење области социјалног предузетништва
  3. Подршка оснивању социјалних предузећа

У наредном кораку, већ у наредном мјесецу очекује се покретање израде Акционог плана за реализацију Стратегије. У оквиру овог процеса, Пројекат запошљавања младих, који подржава Влада Швицарске, наставитиће давати допринос јачању социјалног предузетништва у РС.

Druge objave u kategoriji