Search

Napredak u razgovorima sa socijalnim partnerima o Opštem kolektivnom ugovoru

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je danas u Banjaluci da ima napretka u razgovorima sa socijalnim partnerima o Opštem kolektivnom ugovoru.

„Razmatramo član po član Opšteg kolektivnog ugovora i približavamo stavove. Dogovorili smo se, jer smo razmotrili dvije trećine članova, da naredni sastanak bude održan u utorak, 14. juna, u 12.00 časova“, rekao je Kasipović novinarima nakon sastanka predstavnika Vlade Srpske i socijalnih partnera.

On očekuje da bi do kraja naredne sedmice mogao da bude postignut dogovor o Opštem kolektivnom ugovoru.

„Ukoliko ne bi bilo dogovora Vlada Srpske će preduzimati korake i mjere koji su propisani Zakonom o radu. Sa socijalnim partnerima razgovarali smo o koeficijentima za noćni i prekovremeni rad, te o godišnjim odmorima“, dodao je Kasipović i podsjetio da Opšti kolektivni ugovor ima 25 članova.

Predsjednik Konfederacije sindikata Obrad Belenzada rekao je da socijalni partneri i Vlada Srpske približavaju stavove o opštem kolektivnom ugovoru.

„Nastavljamo pregovore u utorak, 14. juna, i to je sve što mogu da kažem“, dodao je Belenzada.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Vlade Republike Srpske, Unije udruženja poslodavaca, Saveza sindikata Republike Srpske i Konfederacije sindikata.

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) u saradnji sa Unijom udruženja poslodavaca je uradio analizu Zakona o radu Republike Srpske, a analiza će biti dostupna široj javnosti po potpisivanju Opšteg kolektivnog ugovora, a očekuje se da će i Savjet stranih investitora FIC preuzeti preporuke iz tog dokumenta kako bi se sinergiskim djelovanjem ostvario uticaj na vlast, a sa ciljem poboljšanja pojedinih idredbi zakona. 

Druge objave u kategoriji