Search

Uvodna obuka: Neophodno je nastaviti razvijati saradnju sa poslodavcima

Zavod za zapošljavanje Republike Srpske ima relativno dobru saradnju sa poslodavcima, sarađuje sa industrijom u cilju zadovoljavanja potreba nezaposlenih lica sa evidencije, zaključeno je na današnjoj Uvodnoj obuci u Filijali Bijeljina. Neophodno je nastaviti razvijati ovu saradnju, a kao poseban alat koristiti finansijske programe zapošljavanja jer su za njih poslodavci jako zainteresovani. 

Na današnjoj obuci predstavljeni su neki od načina kako se grade odnose sa poslodavcima i kako rade na razvoju partnerstva. Predstavljene su i neke studije slučajeva koje su već pokazale da je ova saradnja djelotvorna, posebno u vremenu kada su aktuelni programi zapošljavanja, odnsono finansisjki podsticaji. 

Saradnja sa poslodavcima je ključna za zapošljavanje nezaposlenih za evidencije, dok Zavod mora da obezbjeđuje da se radna snaga prilagođava potrebama industrije. Otvoreno je razgovarano o iskustvima vezano za kontaktiranje poslodavaca, zahtjeve za posredovanje, procedurama posredovanja, te praćenju rezultata posredovanja. Pored šarolike situacije vezano za poslodavce ocijenjeno je da Zavod mora biti striktniji vezano za vođenje evidencije za lica koja odbijaju upućivanje kod poslodavca.

saradnja-sa-poslodavcima-2Kada je u pitanju zapošljavanje radnika u inostranstvu istaknuto je da je ta funkcija u nadležnosti Agencije za rad i zapošljavanje BiH. Zavod posreduje prema potrebama poslodavaca iz inostranstva za zemlje sa kojima je potpisan Međudržavni sporazum o zapošljavanju u inostranstvu (Slovenija i Njemačka) i kada Agencija, u saradnji sa službama zapošljavanja drugih zemalja, izvrši provjeru stranog poslodavca. Uglavnom je to sa zemljama sa kojima je već  potpisan Sporazum o socijalnom osiguranju.

Saradnja sa poslodavcima predstavlja ključni fokus reforme, te je i svojim učešćem šef Filijale Bijeljina Slavica Lukić koja je još jednom potvrdio svoju opredijeljenost prema reformama u službi koje su pokrenute prije godinu dana zahvaljujući podršci švajcarskog Projekata zapošljavanja mladih (YEP).  Naredne sedmice će se u saradnji sa Agencijom za rad i zapošljavanje BiH održati Forum službi zapošljavanja na temu “Strategije i metode za jačanje saradnje sa poslodavcima”. Forum predstavlja zajedničku platformu javnih službi za zapošljavanje putem koje se razmjenjuju iskustva, dobre prakse kao i naučene lekcije.

Na kraju današnje obuke obaviće se testiranje učesnika obuke, te će na taj način zaposleni u Zavodu koji polože test biti certificirani za primjenu novih procedura rada u Zavidu za zapošljavanje Republike Srpske.

Druge objave u kategoriji