Search

Ambasadorica Švicarske u posjeti IU Burch – razgovor o preduzetništvu i inovacijama

Danas je povodom otvaranja drugog međunarodnog naučno-stručnog kongresa IEEE Student and Young Professional Congress BiH “Innovation, Leadership, Entrepreneurship” u prostorijama Internacionalnog Burch univerziteta održan svečani prijem zvanica predavača i profesora Burch univerziteta te ambasadorice Švicarske u BiH nj. E. Andrea Rauber Saxer.

 

Ambasadoricu Švicarske je u rektoratu primio doc. dr. Nedim Čelebić, prorektor za planiranje i razvoj. Prilikom ove posjete domaćin i gosti su razgovarali o razvoju obrazovanja u BiH i na Burch univerzitetu te o preduzetničkom duhu koji Burch univerzitet gaji i osnažuje te se razgovaralo o potencijalnoj zajedničkoj saradnji na razvoju inovacija i preduzetništva.

Kongres koji se danas održava na Burch univerzitetu, a čiji je jedan od glavnih suorganizatora i Projekat zapošljavanja mladih – YEP,  je nastavak prošlogodišnjeg kongresa koji za cilj ima da se mladim ljudima i studentima u Bosni i Hercegovini pruži uvid u razne mogućnosti i prilike koje postoje u najvećoj svjetskoj profesionalnoj organizaciji, IEEE te da upravo oni sami postanu pokretački promjena koje se neophodne svakom društvu. Kroz razne radionice i predavanja studenti stvaraju nova poznanstva, brišu etničke granice i povezuje se sa industrijom u BiH i širom svijeta jer tehnologija nema granice a najveći dokaz tome je IEEE.

Sastanku su prisustvovali ambasadorica, nj. E. Andrea Rauber Saxer, gospodin David Kramer – Zamjenik direktora za saradnju pri Ambasadi Švicarske u BiH, Mersiha Alijagić – koordinatorica portfolia programa zapošljavanja mladih pri Ambasadi Švicarske u BiH, dr Ranko Markuš – rukovodilac Projekta zapošljavanja mladih – YEP, te ispred domaćina, prorektorice doc.dr Sanela Klarić i prof.dr Adisa Omerbegović-Arapović, te doc.dr. Nermin Čelebić, prorektor za planiranje i razvoj. 

 

Druge objave u kategoriji