Search

Ambasadorica Švajcarske ozvaničila početak izgradnje fabrike u Zvorniku u kojoj se otvara 40 radnih mjesta

Kako smo najavili jučer je položen kamen temeljac za izgradnju fabrike švajcarske firme “Zeochem”, iz Grupacije “CPH Chemie + Papier Holding AG” ne nedavno kupljenih 5400m2 industrijskog zemljišta u Zvorniku, u Bosni i Hercegoviniu Zvorniku. Plan za završetak radova je kraj 2017. godine, a pomenuta fabrika će proizvoditi molekularna sita (u prahu), specijalne zeolite i silikatne hromatografske gelove. Kako što je poznato, firma “Zeochem”, koja je kćerka firma, kompanije “CPH Chemie + Papier Holding AG”(Holding kompanija grupacije: “CPH”).

Do kraja 2017. očekuje se otvaranje 40 radnih mjesta! Čast da polože kamen temeljac pripala je ambasadorici Švajcarske Andrei Rauber Saxer, gradonačelniku Zvornika Zoranu Stevanoviću, predstavnicima firme Zeochem AG i fabrike Alumina iz Zvornika.

Ambasador Rauber Sakser istakla je da kompanija mora imati sigurnu bazu, zbog čega zemlja mora privredi obezbijediti stabilno okruženje. Ona je naglasila da je ovo dugoročna investicija, kojom se jačaju bilateralni i ekonomski odnosi, a ujedno otvaraju i nova radna mjesta. Ova investicija pokazuje da je podrška Švajcarske Bosni i Hercegovini najkonkretnija moguća, te da može služiti kao primjer drugim zemljama u razvoju bilateralne saradnje. 

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) je pri birou u Zvorniku uspostavio Klub za traženje posla početkom 2012.godine. Klub je funkcionisao sa različitom uspješnošću, ali je važno naglasiti da je od 71 osobe koja je prošla program Kluba njih trećina zaposlena, što je na nivou prosjeka Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske. U narednom periodu se očekuje početak implementacije Reformskog paketa i ovoj opštini, koja će biti centar sedme filijale Zavoda za zapošljavanja Republike Srpske, a sve sa nadom da će biro za zapošljavanje i u ovoj opštini postati mjesto gdje poslodavci traže i nalaze kvalitetene radnike. 

Druge objave u kategoriji