Search

Podrška za širenje proizvodnje društvenog preduzeća FG grupa iz Gradiške

Tokom druge faze implementacije Projekta zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Vlada Švajcarske u sklopu programa Lokalnih incijativa podržano je osnivanje socijalnog preduzeća FG Grupa d.o.o. Gradiška, u vlasništvu udruženja mladih Most. 

Danas ovo preduzeće predstavlja stabilnu lokalnu kompaniju koja je kreirala novi modni BiH brend – Funky Guerrilla – dostupan na čitavoj teritoriji Bosne i Hercegovine, ali i zemalja iz okruženja preko web shopa www.funkyguerrilla.com

Imajući u vidu potrebu za širenje proizvodnje i povećanje broja zaposlenika, udruženje Most, FG Grupa i Projekat zapošljavanja mladih potpisali su danas u Sarajevu investicijski ugovor, kojim su FG Grupi osigurani dodatni finansijski i stručni kapaciteti za izlazak na nova tržišta.

Ovo je i prvo osnovano socijalno preduzeće na području opštine Gradiška čija je pretežna djelatnost proizvodnja odjeće. S obzirom da je socijalno preduzetništvo u Bosni i Hercegovini u ranoj fazi razvoja, neophodno je upoznati širu javnost sa samom filozofijom određenog socijalnog preduzeća.

Socijalno preduzeće je biznis koji posluje sa idejom da kroz zaradu koju ostvari putem prodaje proizvoda ili usluga ispuni jasnu socijalnu misiju. To se prvenstveno ogleda kroz činjenicu da ostvarena dobit ne služi za uvećanje imovine i kapitala određenog pojedinca, nego se ulaže u društveno odgovorne aktivnosti, kao što su npr. dalje zapošljavanje teško zaposlivih grupa (uključujući i mlade), obrazovanje, kulturu, određena socijalna pitanja, zaštitu životne sredine, itd.  

Druge objave u kategoriji