Search

Fadil Novalić: Zaposlili smo 25 hiljada ljudi, ali novoj generaciji svjetlo su ugasili ovi koji su glasali protiv…

– U osamnaest mjeseci mandata broj zaposlenih je porastao za gotovo 25 tisuća u realnom sektoru. Podatak o neto broju zaposlenih nije fiktivan. To je podatak Porezne uprave FBiH i dostupan je javnosti. Mi se ne bavimo percepcijama, već činjenicama – kaže Novalić.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je da treba imati u vidu da ćemo bez nove akcize za naftu i naftne derivate raditi samo započete infrastrukturne projekte.

– Često se tematizira sporost u realizaciji infrastrukturnih projekata za koje je osnova nova akciza za naftu i naftne derivate. Treba imati u vidu da ćemo bez nove akcize raditi samo započeto. Trebamo se dogovarati o načinu na koji reforme moramo provesti. U proteklom razdoblju bilo je teških odluka koje su često nepopularne i ne nailaze na razumijevanje. U tom kontekstu prihvaćam konstruktivne prijedloge koji vode do rješenja. Sve što je do sada realizirano i sve što ćemo dalje raditi proizlazi iz Programa rada Vlade, koji je usvojen na Parlamentu FBiH. Biti premijer nije elitistička pozicija, nego rad i odgovornost. To je ono što tražim i očekujem i od članova Vlade – kazao je Novalić za Faktor.

Federalni premijer smatra da su oni koji su glasovali protiv seta zakona, kojima se predviđa povećanje akciza za naftu i naftne derivate za 15 feninga, “ugasili svjetlo u BiH za novu generaciju”.

– Ovu odluku treba promatrati iz kuta sigurnosti. Zabrinjavajući je broj poginulih na našim cestama. Odlukom se osporila i mogućnost da vozači, dakle oni koji koriste ovaj vid prijevoza, kontribuiraju izgradnji sigurnih i suvremenih cesta i autocesta. Nemojmo zaboraviti da je većina zemalja u regiji već odavno iskoristila ovaj model finansiranja, a da njihovi građani uživaju rezultate savremenih transportnih politika – kazao je Novalić.

Premijer je, također, kazao da je značajno povećanje broja zaposlenih u posljednjih nekoliko mjeseci rezultat provedbe reformi.

– U osamnaest mjeseci mandata broj zaposlenih je porastao za gotovo 25 tisuća u realnom sektoru. Podatak o neto broju zaposlenih nije fiktivan. To je podatak Porezne uprave FBiH i dostupan je javnosti. Mi se ne bavimo percepcijama, već činjenicama – kaže Novalić.

Odgovarajući na upit kakve su njegove projekcije kada se radi o trendu rasta zaposlenih u FBiH i od čega će taj rast, ako ga bude, u narednim mjesecima ovisiti, Novalić je rekao da odgovor leži u jačanju realnog sektora.

– Treba imati u vidu da je naše gospodarstvo, od kraja devedesetih, uglavnom zasnovano na malim, mikro i srednjim poduzećima, kojima treba dati jaku podršku u vidu uređenja svega onoga što je stvarno poslovno okruženje, što je potrebno jednoj tvrtki, od registracije do primjene zakona i prijema radnika.

Premijer je kazao da su u FBiH zaustavljeni negativni trendovi i da je evidentan rast BDP-a.

– Međutim, sam taj podatak građanima ne znači gotovo ništa.  Da, bilježimo rast BDP-a od 3,13 posto, međutim, intencije su da se ova godina završi s 3,2 posto rasta. Projekcija za sljedeću godinu je između 3,6 i 4 posto. Naravno, građani ove pomake ne mogu trenutno osjetiti, međutim, ako zbirno uzmemo razdoblje od četiri godine, siguran sam da će pomaci biti značajni. Naš cilj je rast BDP-a od šest posto i idemo ka tome kako bi građani što prije i što bolje osjetili poboljšanje. Važno je da su negativni trendovi zaustavljeni – kazao je Novalić.

(Večernji.ba/DEPO PORTAL/em)

 

Druge objave u kategoriji