Search

Goraždanski poslodavci trebaju radnike u prerađivačkoj industriji

Anketa tržišta rada koju je na području BPK Goražde, prema instrukcijama Federalnog zavoda za zapošljavanje, provela Služba za zapošljavanje ovog kantona pokazuje da poslodavci iz BPK u ovoj godini imaju potrebu za zapošljavanjem radnika u prerađivačkoj industriji.

“Najtraženija su zanimanja metalske struke, zatim pirotehničar, šivač i plastičar. U manjem obimu je iskazana potreba za zanimanjima građevinske struke, kao što su zidar, tesar i stolar. Osim srednje stručne i KV struke u manjem broju poslodavci imaju potrebu i za zapošljavanjem osoba sa VSS. To su zanimanja građevinski inžinjer, inžinjer geodezije i hemijski inžinjer”, pojašnjava Senija Hadžić, stručna saradnica za aktivnu politiku i posredovanje u zapošljavanju.

Međutim na evidenciji nezaposlenih u BPK Goražde nedostaju upravo kadrovi koje traže poslodavci.

“I poslodavci su naglasili da nedostaje praktičan rad onih koji dolaze kod njih na razgovor. To povezujemo s tim da su tehnologije napredovale te da oni koji su možda nekada prije završili obrazovanje, više i ne odgovaraju njihovim potrebama”, ističe Hadžić.

Ona pojašnjava da se ankete provode s ciljem planiranja i kreiranja mjera aktivne politike zapošljavanja, a rezultati anketa koriste se i u okviru programa profesionalnog informisanja učenika završnih razreda osnovnih i srednjih škola koje predstavnici Službe za zapošljavanje svake godine informišu o stanju na evidenciji i potrebama koje iskazuju poslodavci, što je dalo određene rezultate.

“Manje je djece koja dolaze sa društvenim zanimanjima, dosta njih se kroz savjetodavni rad sa našim uposlenicima opredjeljuje da rade van struke, odnosno da se prekvalifikuju i obuče za neko drugo zanimanje”, ističe Hadžić.

Na evidenciji Službe za zapošljavanje BPK Goražde trenutno je 3.169 nezaposlenih osoba od kojih je 252 VSS i to najviše pravnika (50) kao i ekonomista. Sa SSS najviše je nezaposlenih ekonomskih (131), mašinskih (118) i poljoprivrednih tehničara (99). Prednjači broj nekvalifikovanih radnika, a ovakvih je na biru 1.099.

Druge objave u kategoriji