Search

Harmonizacija pristupa reformi službi za zapošljavanje između Svjetske banke i YEP-a

Danas je u postorijama GOPA-e održan sastanak između predstavnika Projekta Svjetske banke “Podrška zapošljavanju”, Federalnog ministarstva rada i socijalne politike  i predstavnika Projekta zapošljavanja mladih (YEP).

Kako je u toku priprema preciznog plana aktivnosti i strateškog pristupa reformi JSZZ Projekta Svjetske banke koji za cilj ima povećanje zaposlenosti i formalno zaposlenje u privatnom sektoru odabranih grupa registrovanih nezaposlenih osoba, kao i institucionalno osnaživanje javnih službi za zapošljavanje, bila je ovo prilika da se harmonizira pristup  daljoj reformi. Danas je potvrđen raniji dogovor prema kojem će važan segment u implementaciji kredita biti Projekat zapošljavanja mladih, posebno u aspektu obuka i podrške u razvoju infrastrukture, kao i savjetodavnih usluga. 

Inače Projekat je pripremljen nakon širih konsultacija sa ključnim akterima na tržištu rada te su tokom pripreme uzeta u obzir i postignuća Projekta zapošljavanja mladih (YEP) koji već duže vrijeme, uz podršku Vlade Švajcarske radi na reformi JSZZ. Zaključeno je da je da se slijedi reformski model koji se implementira kroz YEP uz podršku Vlade Švicarske, te da je to jedini način da se izbjegne dupliranje utroška finansijskih sredstava, sa time da uvijek postoji prostor za unapređenje određenih riješenja. 

Podsjećanja radi, ovo je samo nastavak saradnje, koja je otpočela razvojem “Strategije jačanja funkcije posredovanja u javnim službama za zapošljavanje”, koju je Vlade FBiH usvojila 3.septembra 2014.godine. Strategija se sastoji od Strateškog dijela (ciljevi, prioriteti i mjere) i Okvirnog akcionog plana, te u potpunosti uključuje sve elemente koje je testirao Projekat zapošljavanja mladih kroz sistem Oglednih biroa, kao i uvođenje sistema upravljanja učinicima. 

Druge objave u kategoriji