Search

Kako postati uspješan seljak (vodič za apsolutne početnike)

Što je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG), što obrt, trgovačko društvo, što čini zadrugu, a što udrugu? Koje potpore možete dobiti od hrvatskih, a koje od europskih fondova za razvoj poljoprivredne proizvodnje u sljedećih pet godina i kako ih ostvariti na konkretnim projektima u proizvodnji voća, povrća ili stočarstvu?

Kako profitirati od ekološke poljoprivrede i koliko za to novca možete dobiti ako aplicirate na mjere koje potiču mlade poljoprivrednike.

Sve odgovore na ova pitanja uskoro će mladi, a i ostali poljoprivrednici, moći dobiti u prvom hrvatskom priručniku za snalaženje u brojnim propisima koji je nedavno predstavila Hrvatska udruga mladih poljoprivrednika (HUMP) pod nazivom “Agrovodič – Priručnik za mlade poljoprivrednike”. Autori Dalibor Georgievski, Josip Vrbanek, Domagoj Zlatar i Ines Hlupić na 170 stranica pokušali su pojednostaviti sve informacije o poljoprivrednim proizvodnjama i izazovima koji mlade poljoprivrednike očekuju u mjerama ruralnog razvoja.

Ruralni razvoj

– Ideja o kompiliranju znanja u svim granama poljoprivrede na jednom mjestu, namijenjena poljoprivrednicima početnicima ili onima koji žele unaprijediti svoju proizvodnju i proširiti vidike, krenula je sa željom da se osnuje Poljoprivredna akademija. Tragom te ideje, odlučili smo izraditi Agrovodič, priručnik koji osim ratarstva, stočarstva, voćarstva, povrtlarstva, ekološke proizvodnje, maslinarstva i vinogradarstva sadrži i sve relevantne informacije o mjerama ruralnog razvoja.

U program ruralnog razvoja mladi poljoprivrednici mogu se javiti i tako povećati svoje šanse za konkurentniju proizvodnju i plasman proizvoda na zajedničko tržište – kaže Jan Marinac, predsjednik HUMP-a koji je osnovan 2011. godine s ciljem okupljanja mladih ljudi koji se bave ili bi se htjeli baviti poljoprivredom kao svojim biznisom.

Strojni prstenovi

– Cilj udruge koja broji oko 150 članova je uspostaviti regionalne centre koji bi što brže mogli pomoći mladima u agro biznisu, da se kroz udrugu mladi poljoprivrednici bolje povežu i smanje troškove poslovanja, a udruživanje, kao jedan od najvažnijih aspekta moderne poljoprivrede može se provoditi na više načina. Primjerice, stvaranjem strojnih prstenova, kako bi zajednički koristili poljoprivrednu mehanizaciju, ili udruživanjem u organizacije kako bi zajednički nastupili prema otkupljivačima i trgovcima te imali bolju pregovaračku poziciju.

Što je najprofitnije

Na ovaj bi način povećali konkurentnost, ali i stvarali vlastite brandove, imali zajednički marketing, kao što to rade i udruge u Italiji, Francuskoj i drugim europskim zemljama, kaže nam Marinac. Vedran Lešić, član HUMP-a već je počeo Agrovodič koristiti u proizvodnji .

– Agrovodič je izvrstan alat za sve koji se bave agrobiznisom, a pogotovo za one koji tek počinju. Meni osobno pomaže pri odlučivanju koje kulture mi ostvaruju najveći profit. Na jednom mjestu mogu saznati sve o mjerama ruralnog razvoja kojima se mogu koristiti mladi poljoprivrednici – kaže Lešić koji se bavi ekološkom i ratarskom proizvodnjom.

Tko je idealni proizvođač:

Iskustvo

Ima iskustvo i već se dokazao kao proizvođač

Obiteljska situacija:

I članovi obitelji u proizvodnji, to snižava cijenu rada

Šire poslovno znanje

Mora poznavati i marketing, prodaju i distribuciju

Veza s drugim proizvođačima

Udruživanje u zadruge/udruge za pregovore s otkupljivačima

Vještine upravljanja poslom

Ostale poslove uz proizvodnju mora rasporediti u obitelji

Tržište

Mora imati veći broj kupaca na širem području, a ne da ovisi samo o jednom kupcu.

Dobro je informiran o novim proizvodnim procesima i modernizaciji proizvodnje, poticajima i sličnom

Educiranost i korištenje savjetnika

Neophodno je stalno usavršavanje i edukacija, a potrebno je koristiti i vanjske savjetnike

Dostupnost sirovina

Udruživanje s drugima dovest će do snižavanja troškova sirovina

Postojanje drugih prihoda

Ima i druge prihode, odnosno članovi obitelji nisu striktno vezani uz proizvodnju, tako se direkno smanjuje rizik nove investicije

Predanost i motivacija

Posvećenost i predanost poslu je nužna, ponajviše zbog dugog povrata investicije i rada na uspostavljanju proizvodnje

Druge objave u kategoriji