Search

Kanton Sarajevo: Služba sufinansira zapošljavanje 536 osoba na šest mjeseci

U okviru Pograma mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo danas je u prostorijama JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo upriličeno potpisivanje ugovora sa poslodavcima kojima su odobrena sredstva po programima, a koji su registrovani na području Kantona Sarajevo.  

Programom „Prilika za sve“ priliku za posao dobit će 400 nezaposlenih osoba s evidencije nezaposlenih Kantona Sarajevo kod ukupno 217 poslodavaca koji su potpisali ugovore sa Službom.  Poslodavcima će JU “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” Sarajevo u periodu od 6 mjeseci refundirati sredstva u ukupnom iznosu od 600,00 KM, po novouposlenoj osobi, za dio isplate plaća i uplatu zakonom propisanih poreza i doprinosa.

Priliku za obuku dokvalifikaciju i prekvalifikaciju kod 5 poslodavaca je dobila 31 nezaposlena osoba s evidencije nezaposlenih osoba Kantona Sarajevo. Služba će poslodavcima, korisnicima ovog programa za novo zapošljavanje, finansirati troškove obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih osoba u maksimalnom iznosu od 3.000,00 KM po osobi, uz obavezu poslodavca da osobe čije se obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije finansiraju, po okončanju iste, zaposli na period od najmanje 6 mjeseci.

Javne ustanove iz oblasti rada i socijalne politike u Kantonu Sarajevo, kao i srednje i osnovne škole u Kantonu Sarajevo, ukupno 70 ustanova, dobile su mogućnost zaposlenja visokoobrazovanih osoba osposobljenih za rad na prevenciji maloljetničke delinkvencije i/ili za rad sa djecom sa posebnim potrebama. Ovom mjerom sa evidencije nezaposlenih osoba Kantona Sarajevo će biti zaposleno 105 osoba.

Također, ovim putem želimo da naglasimo kako će u narednom periodu doći do relizacije Programa sufinansiranja zapošljavanja doktora medicine i asistenata na fakultetima, a preko kojih će priliku za posao dobiti 70 nezaposlenih doktora medicine i 150 visokoobrazovanih nezaposlenih  osoba.

Cilj Programa JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo je obezbjeđenje potrebne kvalifikacione strukture radne snage i kraće trajanje nezaposlenosti na području Kantona Sarajevo.  

JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo prva je služba u Federaciji BiH koja je prije 5 godina započela proces reforme uz tehničku i stručnu podršku Projekta zapošljavanja mladih YEP. Novi model rada podrazumjeva podjelu poslova na evidentičarske i savjetodavne, uvođenje individualnog i grupnog savjetovanja, organizovanje poslova posredovanja u skladu sa identifikovanim potrebama poslodavaca kao i razvoj odgovarajućih IT rješenja koji omogućavaju uvođenje sistema praćenja i upravljanja učincima.

Izvor: https://szks.ba/vijesti i www.yep.ba

Druge objave u kategoriji