Search

Klub za traženje posla Kalesija – prilika za nezaposlene Kalesijce

(Kalesija, 29.3.2013. godine) – U januaru 2013. godine u Kalesiji je otvoren Klub za traženje posla. Svi mladi nezaposleni koji imaju od 18 do 30 godina i nalaze se na evidenciji općinskog Biroa za zapošljavanje mogu postati članom kluba.

Job club Kalesija ili Klub za traženje posla treći je klub na području Tuzlanskog kantona. Počeo je sa radom nedavno, a već ima 28 članova, od kojih je 18 prošlo edukaciju, a njih deset još učestvuje.

U Klubu se mogu steći znanja i vještine pisanja biografije, popratnog pisma, pravilnog predstavljanja poslodavcima, kao i odgovarajućeg ponašanja na intervjuu za posao. Pored toga osnažuju se komunikativne sposobnosti i rad u timu.

„Trenutna situacija u našoj državi, kada je riječ o tržištu rada i zapošljavanju, nije sjajna. Jako je teško doći do adekvatnog zaposlenja, ali nije nemoguće”, rekla nam je Amela Zahirović, stručni saradnik za ispitivanje tržišta rada i voditelj Kluba za traženje posla Kalesija. Ona svakodnevno poručuje članovima Kluba da budu uporni, svakodnevno pretražuju oglase i raspituju se o novim radnim mjestima.

Također, postala je praksa da učesnici tokom radionice jedan sat provedu u razgovoru o samozapošljavanju sa šefom Biroa za zapošljavanje Kalesija Miralemom Mujkanovićem, koji ih, između ostalog, informiše i o programima samozapošljavanja koje nudi Federalni zavod za zapošljavanje.

Kako smo saznali od voditeljice Kluba Amele Zahirović sve ovo ne bi bilo moguće bez stranih organizacija i javnih službi za zapošljavanje. Naime, Klub za traženje posla Kalesija, kao i svi ostali Vijesti u cijeloj BiH, otvoreni su u sklopu Projekta zapošljavanja mladih u BiH (YEP), koji finansira Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), a implementira njemačka konsultantska firma GOPA.

Sve dodatne informacije zainteresovani mogu dobiti putem telefona (035 610 281, 035 631 266) ili putem elektronske pošte jobclubkalesija@gmail.com i facebook profila Job Club Kalesija.

 

(NKP kalesijski.com)

Druge objave u kategoriji