Search

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo: Za programe razvoja male privrede i zapošljavanja mladih skoro šest i po miliona maraka

Danas je u zgradi Kantonalne Vlade održana prezentacije programa za razvoj male privrede i zapošljavanja mladih u organizaciji Ministarstva privrede. Resorno Ministarstvo i Vlada Kantona Sarajevo su predvidjeli 6 400 000 maraka koji će se ukoliko Vlada Kantona Sarajevo da saglasnost iskoristiti za provođenje Godišnjeg plana za razvoj male privrede kojim su obuhvaćene aktivnosti za sedam programa.  

Provođenje Godišnjeg plana razvoja male privrede za 2019. godinu treba da doprinese unapređenju proizvodnih procesa i tržišne konkurentnosti proizvoda, umrežavanju proizvodnje i znanja, odnosno uvođenju standardizacije i certifikacije novih tehnologija i tehnoloških postupaka, modernizaciji postojećih tehnologija i razvoju novih proizvoda i proizvoda s višom dodanom vrijednosti.

Na današnjoj prezentaciji predstavnici Projekta zapošljavanja mladih su iznijeli preporuke na osnovu višegodišnjeg iskustva u oblasti tržišta rada, kao što je potreba da se programi i mjere planiraju shodno potrebama korisnika ali i nužnost povezivanja savjetodavnih aktivnosti Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo sa pristupom programima i mjerama usmjerenim na (samo)zapošljavanje. Preporuke Projekta YEP resorni ministar privrede g.Bašić ocijenio je kao veoma konstruktivnim, razumnom te će se ozbiljno uzeti u razmatranje prilikom raspisivanja javnih poziva.

Po svakom od navedenih programa, nakon što Godišnji plan bude usvojen na Vladi Kantona, Ministarstvo privrede će raspisati javne pozive u kojima će biti predstavljeno više detalja u apliciranju i ostvarivanje predviđenih poticanja za subjekte male privrede u Kantonu Sarajevo.

“Vjerovatno je riječ o najvećem iznosu novčanih sredstava izdvojenih do sada za te svrhe. U cilju  transparentne implementacije ovih sredstava kao i jačanja konkurentnosti, željeli smo otvoriti dijalog o podršci koju namjeravamo pružati maloj privredi i zapošljavanju mladih. Važna su nam mišljenja institucija i organizacija koje imaju iskustvo u toj oblasti, predstavnika industrijskog sektora, akademske zajednice, komora, međunardnih organizacija, udruženja. Željeli smo saslušati njihovu praksu i na temelju prijedloga dodatno unaprijediti ovogodišnje programe“, izjavio je ministar Bašić.

Po riječima ministra, ovogodišnji prijedlog programa Ministarstva privrede obuhvata i podršku kroz subvencije kamata i osiguravanja povoljnog kapitala za malu i srednju privredu, podršku novoosnovanim preduzećima, edukaciji i zapošljavanju u IT-industriji, ženskom preduzetništvu, a po prvi put i kreativnoj industriji. Planirana je i podrška izgradnji preduzetničke infrastrukture, podrška omladinskim START UP firmama i dr.

Druge objave u kategoriji