Search

Mladi o Klubovima za traženje posla u Sarajevu

Nezaposlenost mladih jedan je od najvećih problema današnjice koji pogađa ne samo pojedinca, nego i cijelu zajednicu. U cilju prevazilaženja problema nezaposlenosti i podrške tražiocima posla, JU “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” Sarajevo redovno implementira aktivnu mjeru zapošljavanja Klub za traženje posla, tako da  jednom mjesečno provodi metodološki program kluba za traženje posla. Na taj način, Služba se vraća svom prvobitnom mandatu, pružanju savjetodavne podrške nezaposlenim osobama, a zahvaljujući dobrom poznavanju kretanja na tržištu rada (odnos ponude i potražnje, prakse zapošljavanja)posjeduju kompetencije i za karijerno usmjeravanje nezaposlenih mladih.  

Nermina Spahić diplomirana žurnalistica od 2011. godine aktivno traži posao. Smatra da će joj učešće u klubu mnogo pomoći i da će spremnija izaći na tržište rada. Ističe da im je kroz ovaj program omogućeno direktno povezivanje sa nekim od poslodavaca.

Iz Biroa za zapošljavanje Vogošća pozivaju mlade, nezaposlene osobe da se uključe u neki od Klubova. Ovdje će dobiti više kvalitetnih informacija o tome kako razviti svoja teoretska i praktična znanja u traženju posla, tvrde savjetodavci Biroa Vogošća. 

Ohrabruje podatak da je preko 100 osoba sa Biroa Vogošća od početka 2018. godine do danas pronašlo posao. U praksi, između 50-60% nezaposlenih se zaposli u prvih 6 mjeseci od prijave na evidenciju, te je stoga rana intervencija u prvih šest mjeseci aktivnog traženja posla ključna i tu se očekuje angažman pojedinca. Nakon šest mjeseci, za mlade se preporučuje Klub za traženje posla kako bi ih dodatno motivisao da nastave sa traženjem posla, unatoč neuspjelim prethodnim iskustvom, dok za ostale nezaposlene (30+) Klub se preporučuje nakon jedne godine provedene na evidenciji nezaposlenih.

 

Izvor:https://szks.ba/ i yep.ba

Druge objave u kategoriji