Search

Nađite posao uz pomoć društvenih mreža

Predstavljamo vam 10 načina da nađete posao koristeći tri najpopularnije društvene mreže na internetu – Fejsbuk (Facebook.com), Tviter (Twitter.com) i Linkdin (Linkedin.com).
1. Neka prijatelji znaju da tražite posao 
Bilo da ste na Fejsbuku, Tviteru ili Linkdinu, neka vaši prijatelji i „pratioci” znaju da tražite posao. U statusu navedite koju vrstu posla tražite. Prijatelji će vas obavijestiti čim čuju da je neka pozicija upražnjena. Tako ćete saznati za slobodno mjesto prije nego što ono osvane u oglasima i konkursima.

2. Ne oklijevajte da otvorite profil na Fejsbuku 
Možda Fejsbuk služi uglavnom za zabavu, ali nemojte previdjeti da vam može biti od velike pomoći u rješavanju životnih problema, naročito ako već imate stotine prijatelja. Fejsbuk prijatelji, koji vas i lično poznaju, više žele da vam pomognu nego poslovni kontakti sa Linkdina.

3. Zaštitite svoj Fejsbuk profil 
Podrazumijeva se da su mnoge informacije na vašem Fejsbuk profilu javne, ali potencijalni poslodavci ne moraju da vide baš sve što „kačite”. Kliknite na „Ačount”, pa na „Privacy Settings” i izaberite opciju „Friends Only”. Tako poslodavac koji vas „gugluje” neće moći da vidi detalje vašeg profila kao što su fotografije i statusi.

4. Nađite informacije o poslodavcima 
Prije nego što predate CV, potražite informacije o poslodavcu na Tviteru i Linkdinu (ako je pametan, zaštitiće svoj Fejsbuk profil). Profili na Linkdinu i statusi na Tviteru su zlatni rudnik informacija. Što više znate o poslodavcu, lakše ćete prilagoditi vaše motivaciono pismo njegovim potrebama i željama.

5. Linkujte profile u vaš CV 
U CV ubacite linkove ka vašim profilima na Tviteru i Linkdinu (ne i ka profilu na Fejsbuku, pošto ste njega zaštitili). Ne samo što ćete tako olakšati poslodavcu da stupi u kontakt sa vama, već ćete mu pokazati da ste vični komunikaciji na društvenim mrežama, što je kvalitet koji mnogi poslodavci znaju da cijene.

6. Strateški kreirajte liste na Fejsbuku 
Fejsbuk liste omogućavaju da nastavite da gradite profil bez bojazni da će „profesionalni prijatelji” vidjeti vaše privatne podatke. Kliknite na „Acount”, pa na „Friends”, napravite novu listu i u nju prebacite „profesionalne prijatelje”. Listu podesite tako da ljudi na njoj mogu da vide samo ono što vi želite da vide.

7. Uspostavite veze neophodne za zaposlenje 
Otkrijte koga treba da poznajete da biste našli posao (menadžera za ljudske resurse, na primjer) i – uspostavite vezu. Natjerajte ga da vas prati na Tviteru, tako što ćete „ritvitovati” njegove „tvitove”. Širite mrežu kontakata na Linkdinu s ciljem da što prije stignete do „žrtve”.

8. Natjerajte Gugl da radi za vas 
Ako vam se ne sviđaju informacije koje Gugl izbacuje o vama (a znate da će vas poslodavac „guglovati”), otvorite profil na Linkdinu, popunite ga do kraja i postanite aktivni na mreži. To ćete vaš profil pogurati u vrh pretrage na Guglu, što znači da će potencijalni poslodavac o vama pročitati prvo ono što vi želite.

9. Uključite se u četove na Tviteru 
Na Tviteru potražite četove o profesiji kojom se bavite ili profesiji kojom želite da se bavite. To će vam pomoći da se konstantno usavršavate, da uspostavite korisne kontakte i da demonstrirate sopstvenu stručnost.

10. Pretražujte savjete o potrazi za poslom 
Sve tri mreže su sjajna mjesta za pronalaženje savjeta o „lovu” na posao i razmjenu iskustava sa ostalim „lovcima”. Učlanite se u grupe za traženje posla na Linkdinu, pratite stručnjake za karijeru na Tviteru i „lajkujte” njihove strane na Fejsbuku. Na taj način ćete dobijati savjete čak i onda i kada ih ne tražite, prenose agencije.

Capital.ba

Druge objave u kategoriji