Search

Posvetite se traženju posla

Odavno je rečeno da je traženje posla – ozbiljan posao kome se treba posvetiti. Možda vam se posreći pa veoma brzo nađete posao ili ste možda zaista dobar kandidat oko koga se poslodavci neće mnogo razmišljati i dobijanje ili promjena posla će za vas ići brzo i lako.

Ipak, to ne ide uvijek ni svima lagano i generalno traženju posla se treba ozbiljno posvetiti. Evo osnovnih koraka koji vas vode do zaposlenja, ako ih dobro sprovedete.

1. Pripremite svoju biografiju

Pripremite svoju biografiju. Ovo je jedan od prvih koraka koje morate preduzeti pri traženju posla i veoma je bitan jer je biografija vaša prva ulaznica za proces selekcije. Dobra biografija nije garancija da ćete dobiti posao ali ako vam ona nije dovoljno dobra, pitanje je da li ćete doći uopšte do sljedećeg kruga selekcije, a često je potrebno da prođete i nekoliko krugova da biste dobili ponudu za posao. Stoga dobro proučite savjete za pisanje biografije, cake koje će vam pomoći da je usavršite, izbjegnite najčešće greške koje kandidati prave u svojoj prijavi za posao, a iskoristite i mogućnost da kroz kratak test provjerite koliko je vaša biografija dobra. A ako poslodavac uz biografiju traži i propratno pismo, možete provjeriti i koliko ste ga dobro sastavili.

2. Prijavite se na mejling listu kako biste redovno dobijali na mejl obavještenja o novim oglasima za posao

Ovo je još jedna mogućnost koja vas ništa ne košta a olakšava vam stalni uvid u nove konkurse za posao. Prijavljivanje na mejling listu oglasa za posao poslovi.infostud.com je veoma brzo i jednostavno a, ako se i besplatno registrujete na sajtu, možete da odaberete oblast posla i grad za koji želite da primate oglase za posao. A ako više volite RŠ (Real Simple Syndication), postoji i ta mogućnost.

3. Obavijestite prijatelje i poslovne kontakte da tražite posao
Obavještavanje prijatelja da tražite posao, pogotovo onih koji se kreću u poslovnim krugovima, nije loša stvar jer i preko njih možete usput saznati za neku zanimljivu ponudu. Građenje mreže poslovnih i privatnih kontakata se u posljednje vrijeme sve češće naziva umrežavanjem (networking) i može vam nekad biti od koristi i pri traženju / promjeni posla. Ipak, imajte na umu da umrežavanje i zapošljavanje uz preporuku nije isto što i „potezanje veze”.

4.Usavršavajte se – i lično i profesionalno

Usavršavajte se, ne zavaravajte se – ako nemate još razvijenu životnu naviku da stalno radite na sebi, ovo je lakše reći nego učiniti. Ali isto tako, razvijanje ove navike je preduslov da izgradite uzlaznu i uspješnu karijeru i pokazaće koliko ste zaista spremni da sopstvenim radom obezbjedite sebi bolju profesionalnu budućnost.

5. Čuvajte svoj optimizam, nadu i snagu

Čuvajte svoj optimizam. Da li znate neke stvarno uspješne i srećne ljude koji su pesimisti? Te dvije stvari prosto ne idu zajedno jer ako razmišljate prevashodno „crno”, uvijek ćete više vidjeti oko sebe loše stvari, družićete se sa ljudima koji su isto toliko nezadovoljni i izaći će vam iz videokruga dobre stvari koje se dešavaju. A kakva god da je situacija, uvijek u njoj ima i nešto dobro i nešto loše, a vaša je odluka na koju stranu ćete više da se fokusirate. Ovo ipak ne znači da treba da budete naivni ili nerealni i da sve vidite „ružičasto”, nego upravo suprotno – treba da budete realni, konstruktivni i optimisti, pa čak i kada je teško.

S media

Druge objave u kategoriji