Search

Primjena “Reformskog paketa”: Nove metode rada u rekostruisanom birou Gradačac

U prisusustvu velikog broja zvaničnika i zaposlenika JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona danas je,  kako je i najavljeno, svečano otvoren biro rekonstruisani Gradačac, nakon što je završena prilagodba njegove infrastrukture novom modelu rada i reorganizaciji poslova u birou u skladu sa elementima “Reformskog paketa”. Cilj rekonstrukcije nije samo građevinskog karaktera, nego se radi o prilagođavanju fizičkog prostora novim metodama rada koje će Služba provoditi u narednom periodu. Ove, nove metode tiču se razdvajanja administrativnih od savjetodavnih usluga, a sve u cilju bržeg i efikasnijeg pružanja usluga. 

Otvaranju Biroa Gradačac prisustvovali su premijer Tuzlanskog kantona g. Bego Gutić, zamjenik direktora za saradnju Ambasade Švicarske u BiH g. David Kramer, rukovodioc Projekta zapošljavanja mladih YEP g. Ranko Markuš, pet ministara kantonalne vlade, te drugi brojni zvaničnici i predstavnici institucija i organizacija sa područja Tuzlanskog kantona, kao i brojni poslodavci.

Prisutnima se obratio premijer Kantona g. Bego Gutić koji je iskazao veliku zahvalnost Vladi Švicarske na dosadašnjoj podršci te je istakao da je Vlada Švicarske jedan od najvažnijih donatora u BiH te da su pored saradnje na unapređenju rada Službe za zapošljavanje TK u Gradačcu, podržali i mnoge druge projekte na području Tuzlanskog kantona koji imaju za cilj prije svega unapređenja kvalitete života građana. Također je istakao da je neophodno da reformu podrži i Vlada FBiH, te da se konačno razdvoje oni koji zaista traže zaposlenje od onih koji su na birou samo zbog ostvarivanja raznih prava,  te da se na taj način dođe do tačnog broja nezaposlenih u Kantonu Tuzla.

G. Senad Muhamedbegović, direktor Službe za zapošljavanje TK istakao je da je uvođenje novih metoda rada samo početak sveobuhvatne reforme te da će se “Reformski paket” u narednom periodu provesti u šest opštinskih biroa te da postoji velika posvećenost menadžmenta da istraje i da punu podršku procesima koji su pred zaposlenicima.

slika 3U ime Vlade Švajcarske, prisutne je pozdravio g. David Kramer, zamjenik direktora za saradnju pri Ambasadi Švajcarske, naglasivši da je uvijek neophodno imati u vidu krajnji cilj reforme, a to su bolje i kvalitetnije usluge za građane. U ime Projekta zapošljavanja mladih YEP se obratio g.Ranko Markuš, koji je kazao da je Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona jedna od četiri službe koje će učestvovati u reformskom procesu.

                                                             slika 2

Kako bi se osigurale bolje i kvalitetnije usluge klijentima javnih službi za zapošljavanje Projekat zapošljavanja mladih je u proteklom periodu organizovao obuku osoblja Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona i na taj način pored ulaganja u uspostavljanje infrastrukture uložio u najveći potencijal koji ova služba ima, a to su njeni uposlenici koji će u novim prostorijama moći pružati kvalitetnije, efikasnije i usluge usmjerene prema potrebama nezaposlenih lica i poslodavaca.

Reformski paket podrazumijeva da se razdvoje poslovi u birou – poslovi administracije (sa ciljem skraćenja i ubrzanja procedura za ostvarivanje raznih prava po osnovu nezaposlenosti) od savjetodavnih poslova, uvođenje sistema za praćenje učinaka, obuke za zaposlenike, uvođenje modernih savjetodavnih alata…

Prvi korak u cijelom procesu je bilo potpisivanje Memoranduma o saradnji sa YEP-om u septembru 2015. godine, kao i potpisivanje ugovora sa uključenim službama prije četiri mjeseca u Sarajevu.Pored Službe TK, u reformi učestvuju i služba za zapošljavanje Hercegovačko – neretvanskog katntona, Bosansko – podrinjskog te Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta koje su iskazale namjeru da rade na provođenju Reformskog paketa nakon što je ovaj novi model rada testiran u JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo i Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske.

Nakon rekonstrukcije Biroa Gradačac, planirano je prenošenje pozitivne prakse i na ostale općinske biroe u Kantonu. Biroi čiji prostori će biti prilagođeni novom načinu rada, pored Biroa Gradačac su biroi Tuzla, Kladanj, Gračanica, Srebrenik, Banovići, Živinice i Kalesija.

 

DSC_0404

 

 

 

Druge objave u kategoriji