Search

Obavljeno prvo testiranje Online škole malog biznisa

U četvrtak  (13.03.2014.) je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu obavljeno testiranje e–learning alata koji je razvijen u sklopu projektne aktivnosti “On-line škola malog biznisa”. Ova aktivnost se implementira na osnovu Memoranduma o razumijevanju prema kojem je zajednički finansiraju Federalni zavod za zapošljavanje i Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC) kroz Projekat zapošljavanja mladih (YEP).

Svrha ovog alata je da se omogući svima zainteresovanim za pokretanje vlastitog biznisa da prođu kroz besplatnu on-line obuku, te da na najjednostavniji način razviju svoju poslovnu ideju, odnosno poslovni plan. Procjena je da se sa unesenih 20% podataka u poslovnom planu, ostatak od 80% automatski izračuna. U dosadašnjem iskustvu YEP-a, kroz koji je podržano oko 200 poslovnih ideja, jedna od velikih prepreka za potencijalne poduzetnike je manjak poznavanja ekonomske teorije, te načina razvoja poslovnog plana što će se na ovaj način efikasno prevazići. Na razvoju ovog alata rade YEP stručnjaci prof. dr Aziz Šunje i mr. sc. Emir Kurtić.

U testiranju je učestovovalo petnaest studenta Ekonomskog fakulteta koju su podijeljeni u tri tematske grupe, proizvodnja, trgovina i usluge  koji će razviti petnaest poslovnih ideja i biznis planova  za pokretanje vlastitog biznisa u okviru online alata koji sadrži odgovarajuće module, tehnička i kreativna riješenja.

Planirano je se alat po prvi put upotrijebi u narednim mjesecima u saradnji sa Ministarstvom razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona u okviru Startup fonda u vrijednosti 400.000 KM, što je naredni veliki projekat koji se realizuje uz podršku YEP-a. Ove aktivnosti su trenutno u fazi dogovora, ali se očekuje da će novoizabrana Vlada podržati realizaciju Startup fonda.

Cjelokupna aktivnost se realizuje prema zaključicma drugog Foruma o zapošljavanju mladih tokom kojeg je identifikovana potreba za ovakvom vrstom alata za učenje na daljinu pa učešćem u implementaciji aktivnosti Projekat direktno doprinosi realizaciji  zaključaka Foruma.

Druge objave u kategoriji