Search

Od 35 uključenih u grupno savjetovanje kroz Klub Goražde njih 12 (35%) je zaposleno, TIKA šalje članove na praksu u Ankaru!

U najnovijem broju Magazin Start, pod rubrikom “Pozitivna BiH” objavljena je do sada najiscrpnija uspješna priča Kluba za traženje posla i to Goražde, koji se trenutno nalazi u vrhu rang liste Klubova. Klub u Goraždu koji djeluje u sklopu Službe za zapošljavanje BPK Goražde je svakako jedan od najuspješnijih – za prva tri mjeseca ove godine od 35 osoba koje su prošle radionice Kluba zaposlilo se njih 12, a među 80 kandidata koji su dobili posao u tržnom centru Bingo, 11 njih su prošli obuku Kluba. Da nije bilo lako postići ovaj cilj pokazuje činjenica da se na ovaj konkurs prijavilo više od 650 ljudi. Za potrebe intervjuisanja svih kandidata Klub Goražde je ustupio svoje prostorije tržnom centru Bingo.

Pored ove uspješne priče u tekstu je objavljen još jedan primjer dobre prakse pri čemu je Turska razvojna agencija TIKA putem Kluba za traženje posla raspisala poziv za učešće u 15-dnevnoj stručnoj obuci u Ankari gdje su prednost imali članovi Kluba, jer se radi o dugoročno nezaposlenim osobama koje su prošle program Kluba ponuđena je i prakvalifikacija i time drugo srodno zanimanje. Obuka je bila ponuđena kompjuterskim mehaničarima, automehaničarima, vodoinstalaterima, elektromehaničarima, kuharima, grafičkim štamparima, stolarima, građevinskim majstorima, keramičarima, limarima, zavarivačima. Na ovaj program se prijavilo 28 mladih nezaposlenih koji će u narednom periodu biti obučeni. Za njih 28 ćemo očekivati da ubrzo pronađu i zaposlenje te će biti naših novih 28 priča o uspjehu.

Projekat zapošljavanja mladih uz podršku Ambasade Švicarske nastoji uvijek promovisati pozitivne prakse u radu službi za zapošljavanje i zato je veliko zadovoljstvo kada i predstavnici medija to prepoznaju, a Magazin Start nas je počastio sa čak tri stranice u kojima su obuhvaćeni svi aspekti koncepta Kluba za traženje posla koji definitivno predstavlja nadu, gradi povjerenje i motiviše mlade ljudi, kao što kaže i voditeljica Kluba Amela Škamo Žerić. Cijeli tekst možete pročitati klikom na donju sliku.

startbih_2015032400254599_big

Druge objave u kategoriji