Search

Parasolar – Predstavljamo timove YEP/IEEE Inovacijskog izazova 2017

Treći dan IEEE Students and Young Professionals Kongresa koji se održava od 01-04.12.2017. godine na Međunarodnom Burch univerzitetu u Sarajevu (nedjelja, 03.12.2017) posvećen je javnoj prezentaciji timova YEP/IEEE Inovacijskog izazova 2017 koji će svoje inovacije i poslovne planove predstaviti panelu međunarodnih stručnjaka.

U prethodnih 5 mjeseci, timovi uključeni u Izazov učestvovali su u radu YEP Inkubatora poslovnih ideja. U danima pred Kongres, predstavljamo timove učesnike Izazova:

Parasolar

Lider: Haris Selmanović

Članovi: Amer Muratović, Amerlina Muratović, Emir Tučić i Alija Pekarić

Fakultet: Fakultet elektrotehnike Univerziteta u Tuzli

Opis ideje: Integracija suncobrana sa sistemom za prikupljanje solarne energije

Cilj biznisa je da omogućimo ugostiteljskim objektima, posbno onim u toplijim klimama sa mnogo sunčanih dana, da prikupljaju, skladište i koriste električnu energiju pomoću solarnih elemenata kako bi postali energetski neovisniji, te proširili paletu mogućnosti i usluga koje nude svojim korisnicima. Za to želimo upotrijebiti proizvod koji posjeduje skoro svaki ugostiteljski objekat – suncobran.

Želimo omogućiti vlasnicima ugostiteljskih objekata da prilikom kupovine suncobrana, imaju mogućnost da kupe suncobrane koji su funkcionalniji i čine njihove objekte atraktivnijim i praktičnijim za goste. Ovisno od veličine suncobrana, oni bi mogli pružiti različite funkcionalnosti svojim korisnicima, od punjenja mobitela i laptopa, pa do napajanja frižidera za barove udaljenje od glavne zgrade ugostiteljskog objekta. Proizvodnja suncobrana, posebno onih po mjeri kupca, je posao koji traži mnogo vremena, truda i početnih sredstava. S toga ćemo kontaktirati potencijalne partnere koji već proizvode i prodaju suncobrane jer mislimo da uz saradnju s njima možemo proizvesti kvalitetniji proizvod koji će im dati prednost na tržištu.

Opis problema: Povećana potrošnja električne energije ugostiteljskih objekata zbog priključivanja dodatnih potrošača, u vidu rashladnih elemenata, na električnu mrežu. Nemogućnost, ili komplikovana distribucija električne energije u dijelove koji nisu dio same glavne zgrade ugostiteljskog objekta.

Opis rješenja: Rješenje problema za ugostiteljske objekte može biti individulna proizvodnja električne energije korištenjem sistema za pretvaranje solarne u električnu energiju i skladištenja dobijene energije. Naša ideja se sastoji od suncobrana koji imaju ugrađene solarne elemente pomoću kojih vrše konverziju energije. U svojoj konstrukciji bi imali izlaze u vidu utičnica i potrošače poput ventilatora, hladnjaka i slično.
Najbitnija nam je modularnost za krajnjeg korisnika (vlasnika ugostiteljskog objekta) koji će moći naručiti suncobran sa tačnom snagom koju proračunamo da će zadovoljiti njegove zahtjeve, te nadograditi postojeći proizvod ukoliko se njegove potrebe za snagom povećaju.

Druge objave u kategoriji