Search

Počela prodaja organske poljoprivredne kulture uzgajane na u Urbanoj farmi Mojmilo

Jučer je na Poljoprivredno edukativnom poligonu Mojmilo počela prodaja svježe, organske poljoprivredne kulture uzgajane na u Urbanoj farmi. Trenutno su u ponudi špinat i svježi mladi luk. 

Poljoprivredno edukativni poligon Mojmilo nalazi se od Hifa pumpe cestom prema vrhu brda Mojmilo, na njenom samom vrhu. Ogledna urbana farma Mojmilo osnovanoj u partnerstvu Projekta zapošljavanja mladih, Vlade Švajcarske, Općine Novi Grad i preduzeća LOKOM d.o.o. 

Nakon Tuzle i Banje Luke, ovo je treći poligon urbane poljoprivrede. Jedan od osnovnih ciljeva je zapošljavanje mladih, a samim tim i ekonomsko osnaživanje lokalnih zajednica. U suradnji sa Zavodom za zapošljavanje KS, kroz ovaj projekt zaposleno je pet mladih sa područja ove općine sa završenom srednjom i osoba sa visokom stručnom spremom. 

Da realizacija ide planiranom dinamikom pokazuju i izjave Ranka Markuša, rukovodioca Projekta zapošljavanja mladih YEP za TVSA u novembru prošle godine: 

„Konkretno vrijednost projekta je oko 130 000 maraka, mi smo učestvovali sa 50 000, do sada smo uposlili 6 mladih, a planiramo iduće godine da uposlimo još devet. Projekt je započet u junu ove godine, a do sada je realizirano oko 70% planiranog. Već s početkom aprila mjeseca imat ćemo špinat i salatu domaću organsku u našim prodavnicama, a dalje u plastenicima imat ćemo paradajz, papriku i sve ono što plastenička proizvodnja podrazumijeva“.

Postor će 24 sata biti pod nadzorom, a uz poljoprivredne planirani su i sportsko- rekreativni i parkovski sadržaji, s ciljem da u budućnosti postane samoodrživ.  

 

Druge objave u kategoriji