Search

Poslodavci nudili tisuću otvorenih radnih mjesta

BANJA LUKA – Sedam od deset osoba u BiH je nezaposleno i na posao čeka dvije ili, pak, više godina. Čak 44 posto radno sposobnog stanovništva je odustalo od traženja posla.
Istaknuo je to na jučerašnjem otvorenju Sajmu obrazovanja i zapošljavanja u Banjoj Luci Renzo Daviddi, otpravnik poslova Izaslanstva Europske unije u BiH. Da posla ima za one zainteresirane, pokazuje i podatak samo jučer ponuđenih poslova: oko 170 poslodavaca pružilo je više od tisuću otvorenih radnih mjesta.
– Ovim se sajmom pokušava spojiti ponuda i tražnja za radnom snagom, dodao je Daviddi.

Dobar rezultat

Nezaposlenima su se prezentirale kompanije u dvorani Borik, pod pokroviteljstvom Ureda posebnog predstavnika EU-a u BiH i Veleposlanstva Norveške u BiH, a u organizaciji agencije Boram. Na otvorenju se nije zaboravio uspjeh posljednjeg ovakvog održanog sajma – onoga u Zenici, koji je posjetilo oko 8 tisuća ljudi iz cijele zemlje. Tad su postignuti izvanredni rezultati – 863 osobe su zaposlene preko aktivnosti koje su upriličene tijekom i nakon sajma, prikupljeno je 5996 CV-a, organizirane su obuke i radionice koje je pohađalo više od 800 ljudi.
– To je za mene impresivna brojka, kazala je jučer Anne Vibeke Lilleoe, norveška veleposlanica u BiH, koja je objasnila da su sajam organizirali u nastavku sporazuma za rast i zapošljavanje u BiH te da Norveška u potpunosti podržava ovu europsku inicijativu. Dodala je da se sajmom nastoji pomoći ljudima kako bi otkrili svoje sposobnosti i da se povežu, kako bi pronašli radno mjesto. Gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović poručio je kako je ova manifestacija značajna za njihov grad te da se vlast posljednjih godina mnogo trudi oko poboljšanja poslovnog okruženja koje pokušava učiniti privlačnim za investitore.

Novine na sajmu

Zainteresirani su se mogli u Banjoj Luci izravno uključiti u razgovore s predstavnicima poduzeća i potencijalnim poslodavcima o mogućnostima zapošljavanja i obrazovanja u BiH i inozemstvu. Između ostalog, cilj sajma je bio da se omogući sudionicima da nauče kako identificirati i razvijati osobne talente, da istraže neke mogućnosti koje su već dostupne i počnu uspostavljati mreže koje im mogu biti od koristi u budućnosti, priopćili su organizatori. Ovaj, drugi po redu, sajam zapošljavanja u BiH, uveo je i neke novine u odnosu na sajam u Zenici, a to su: “Job matching” na licu mjesta, “CV klinika”, “Brendiraj sebe”, “Photo corner”, edukacija, intervjui uživo i “Pronađi sebe” (profesionalna orijentacija).

Druge objave u kategoriji