Search

Potpisan protokol o saradnji JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ i LINK group o besplatnom obrazovanju za nezaposlene

Dana 17.06.2014. godine u prostorijama JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ potpisan je protokol o saradnji između obrazovne ustanove BusinessAcademy i ITAcademy kompanije LINK group doo i JU „Služba za zapošljavanje Kantona sarajevo“.

Ovom prilikom najavljene su buduće akcije koje će JU „Služba za zapošljavanje Kantona sarajevo“ i LINK group realizovati u narednom periodu, a prva takva akcija koja slijedi je podjela besplatnog školovanja naBusinessAcademy i ITAcademy za osobe sa invaliditetom. Od ostalih aktivnosti u okviru ove saradnje izdvajaju se besplatni online edukativni seminari koji se organizuju u okviru LINK Centra za razvoj karijere, besplatni online kursevi engleskog jezika u trajanju od 3 mjeseca. Za pohađanje besplatne online obuke i školovanja bit će raspisani konkursi ili javni pozivi.

JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ i obrazovne ustanove BusinessAcademy i ITAcademy kompanije LINK group doo, Sarajevo prepoznale su svoj zajednički interes u oblasti pomoći nezaposlenim licima u sticanju dodatnih korisnih znanja i vještina koje tržište rada traži, a u cilju bržeg pronalaženja posla. Na dan 16.06.2014. godine na evidenciji nezaposlenih u Kantonu Sarajevo bilo je ukupno 70.376 nezaposlenih lica, od toga žena 60,3 posto, mladih do 35 godina 42,2 posto. Najviše je VKV, KV, PK, NSS i NK osoba 40.672 ili 57,8 posto.

Iako je broj nezaposlenih smanjen za nešto više od 2.000 u odnosu na prošlu godinu, JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ nastaviće sa aktivnostima posredovanja u zapošljavanju kako bi trend pada broja nezaposlenih u Kantonu Sarajevo bio nastavljen.

Ovo je još jedna od aktivnosti koje Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo provodi u okviru nedavno proglašene ¨Godine zapošljavanja mladih¨ koja će se sprovoditi u saradnji sa Projektom zapošljavanja mladih te podrazumijeva koordinirane napore na implementaciji aktivnih mjera zapošljavanja kako bi unaprijedio položaj mladih na tržištu rada.

(Izvor;https://www.juszzks.com.ba/)

 

Druge objave u kategoriji