Search

Potrebni prijedlozi za zapošlјavanje mladih u Evropi

EU je od Velike Britanije, Nјemačke i još devet članica zatražila da što prije pošalјu prijedloge za rješavanje pitanja nezaposlenosti među mladima, navodeći da bi nedostatak reagovanja mogao da ugrozi ekonomske mogućnosti evropskog bloka.

Brisel se tokom protekle godine saglasio sa planom vrijednim do osam milijardi evra za stvaranje novih radnih mjesta, stažiranje i kurseve radi smanjenja sve veće stope nezaposlenosti među mladima, koja je veća od 50 odsto u Grčkoj i Španiji.

Velika Britanija, Slovenija i Slovačka su među 20 zemalјa koje su se kvalifikovale za pomoć u sklopu plana pod nazivom „Garancija za mlade“ za period od 2014. do 2020. godine, ali su propustile vremenski rok do 31. decembra da pošalјu prijedloge na koji će način iskoristiti sredstva.

Ostale zemlјe, koje nemaju region sa dovolјno visokom stopom nezaposlenosti neophodnom za dobijanje sredstava, ipak treba da pošalјu planove za smanjenje nezaposlenosti među mladima tokom ove godine.

Austrija, Danska, Estonija, Finska, Nјemačka, Luksemburg, Malta i Holandija još rade na svojim prijedlozima.

„Tražimo od zemalјa članica evropskog bloka, koje nisu završile svoje planove za program `Garancija za mlade` da to učine što je prije moguće. Ostavlјanjem mladih bespomoćnim ugrožavaju se njihove životne šanse, ali i evropski ekonomski potencijal i socijalna kohezija“, rekao je evropski komesar za zapošlјavanje Laslo Andor.

(Capital.ba)

Druge objave u kategoriji