Search

Prepoznavanje kompetencija nezaposlenih šansa za posao

BIJELJINA, U Područnoj privrednoj komori Bijeljina predstavljen je projekat „Pasoš kompetencija“, koji treba  pomoći smanjenju nezaposlenost u regiji. „Pasoš kompetencija“, projekat organizacije GIZ, koji finasira Vlada Njemačke, predstavlja instrumente kojima se kod nezaposlenih mogu identifikovati određena znanja i vještine.

Riječ je o znanjima i vještinama koja su stečena uz obavljanje drugih poslova i poslovnih aktivnosti, mimo znanja koja se mogu potvrditi školskom spremom i sertifikatima.

Na prezentaciji u Područnoj privrednoj komori istaknuto je da nakon popune ovog „pasoša“, nezaposleni, uz odgovarajuću obuku, mogu promijeniti zanimanje koje im je navedeno u radnoj knjižici. Projekat je prilagođen domaćem tržištu rada i na njemu rade stručnjaci dva Zavoda za zapošljavanje i predstavnici centara za socijalni rad.

U bijeljinskoj filijali Zavoda za zapošljavanje kažu da će „pasoš kompetencija“ dati zeleno svjetlo za posao velikom broju nezaposlenih.

Slavica Lukić, direktor Filijale Bijeljina ističe da će se na ovaj način vrednovati sva neformalna znanja u kojima su ljudi vješti, bez diploma i sertifikata.

Na biroima rada nezaposleni su evidentirani uglavnom po stručnoj spremi, a većina njih ima bogatiju i raznovrsniju radnu biografiju“, ističe Lukićka.

Za ovaj projekat obučeno je 18 radnika Zavoda za zapošljavanje RS, koji će svoja znanja prenositi na nezaposlene. Ipak, zbog obimnosti ovog alata iskazana je briga da li će se on zaista moći primjenjivati u sistemu Zavoda za zapošljavanje.

Druge objave u kategoriji