Search

Projekat Prilika plus – Otvoren gastro centar u Sarajevu

U okviru programa “Prilika plus” koji implementira Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća uz podršku Švajcarske razvojne agencije (SDC) i kompanije ToFi, u Sarajevu je 18.decembra otvoren Centar za obuku u kulinarstvu i ugostitelјstvu “GastroID” kao jedini centar ove vrste u BiH.

Centar nudi programe doedukacije odraslih i mladih za zanimanja koja su deficitarna na tržištu rada.

Otvaranju centra prisustvovao je i ambasador Švajcarske u BiH André Schaller koji je istakao da će i ubuduće podržavati projekte koji doprinose rješavanju problema nezaposlenosti u BiH.

Prilikom svečanog otvaranja centra prisutni su imali priliku da uživaju u jedinstvenom kulinarskom šou koji su izveli priznati svjetski stručnjaci u kulinarstvu Moreno Debartoli i Edin Džemat. Šef Moreno je vrhunski kuvar sa najvišim stepenom obrazovanja u BiH i velikim iskustvom u branši i ovom prilikom je prisutnima predstavio pripremu čokoladnih pralina. Edin Džemat živi i radi u Švedskoj, a povodom otvaranja edukativnog centra prezentovao je prisutnima dio svog kulinarskog umijeća. On je i član švedske reprezentacije kuvara i suvlasnik poznatog restorana u Geteburgu.

– Ljudi koji rade u ovom centru su osobe u koje imam povjerenje da će kulinarstvo u BiH podići na viši nivo. Smatram da sve osobe koje prođu kroz ovu obuku čeka svijetla budućnost, jer je spremnost da se ulaže u sebe klјučna stvar u koju svi treba da se upustimo—rekao je Džemat.

Prilikom otvaranja centra rečeno je da će uskoro startovati prve obuke za zainteresovane kandidate za zanimanja kuvar, slastičar, barmen, recepcioner, hotelski i restoranski menadžer i sobarica.

Centar je namijenjen onima koji se već bave poslovima u ovoj branši, a žele unaprijediti svoje vještine, zatim nezaposlenim osobama koje žele da povećaju svoje šanse za dobijanje posla u deficitarnim zanimanjima, takođe i poslodavcima koji žele kvalitetan kadar i stručnjake u svojim kompanijama.

Program obuka u ovom centru bazira se na praktičnoj obuci, ali i teoretskoj nastavi kod različitih poslodavaca. Krajnji cilј je unapređenje i podizanje kvaliteta svih usluga koje se nude u oblastima turizma i ugostitelјstva.

Više informacija o centru i obukama može se dobiti na:

www.gastroid.ba i www.prilikaplus.ba.

Druge objave u kategoriji