Search

Refleksivna radionica studijske posjete HZZ-u

Jučer je završeno studijsko putovanje Hrvatskom zavodu za zapošljavanje refleksivnom radionicom na kojoj su učesnici rezimirali i komentarisali sve što su vidjeli, naučili i spoznali posjetama Središnjem uredu, Regionalnom uredu, Centru za informiranje i savjetovanje o karijeri i Ispostavi Zapad u Zagrebu.

Predstavnici javnih službi za zapošljavanje su tokom putovanja koristili pripremljene urneke za kolegijalnu procjenu te su na početku radionice napravili završna zapažanja, definisali naučene lekcije i zatim identifikovali koje usluge i aktivnosti se mogu odmah prenijeti u matičnu službu, kao i šta je neophodno učiniti kako bi se došlo do razvijenog sistema kakav ima Hrvatski zavod za zapošljavanje. Kolegijalna procjena se koristi u cilju korištenja snage uticaja kojeg mogu postaviti kolege ili saradnici koji rade na istim i sličnim pozicijama tokom određenog procesa. Evropska komisija koristi kolegijalnu procjenu u otvorenoj metodi koordinacije politika u oblasti aktivnih politika zapošljavanja od 1999.

U narednim danima pristupit će se analizi ispunjenih obrazaca, a kako bi se pripremio i objavio dokument baziran na kolegijalnoj procjeni. Dokument će sadržavati mišljenje rukovodioca javnih službi za zapošljavanje koji su učestvovali u posjeti, i prepruke za prenos dobrih praksi u svoju zemlju uz sugestije za unapređenje određenih aktivnosti koje već djeluju. Neki od zaključaka refleksivne radionice potvrđuju davno poznatu potrebu razdvajanja zdravstvenog osiguranja, ali i još važnije izgradnje “institucije” savjetodavca ili savjetnika.

DSC_0595

Druge objave u kategoriji