Search

Reformski paket: Deseti sastanak Radne grupe Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH

Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BiH danas je domaćin desetog sastanka Radne grupe koja u fokusu ima predstojeću izmjenu sistematizacije radnih mjesta kako bi se osiguralo da ista u potpunosti odražava potrebe novog modela rada, a nakon što je ista prošle godine već značajno unaprijeđena, razdvojene su evidentičarske od savjetodavnih usluga, a izmjene su bile fokusirane na Sektor za posredovanje. 

Naime ova institucija će u skorije vrijeme preći u nove prostorije koje su zajedničkim ulaganjem sredstava – sredstvima Zavoda i Projekta zapošljavanja mladih (YEP) uz podršku Vlade Švajcarske u potpunosti prilagođene novom modelu rada sa klijentima – nezaposlenima i poslodavcima, savjetodavcima će biti omogućene prostorije za individualni rad sa klijentima, dok će evidentičari administiranje prava nezaposlenih obavljati brzo i efikasno putem šalter sale. Također, Zavod će usluge prema poslodavcima unaprijediti a kako bi se i njima pružila dodana vrijednost i kvalitetnija usluga posredovanja. 

Menadžment Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH je, uz podrušku YEP-a,  odgovoran za primjenu novog modela rada, Uputstva za rad Sektora za posredovanje ZZZBD,  a sve u cilju da se aktivnim tražiocima posla kao i poslodavcima i cijelokupnom privrednom okruženju pruži kvalitetnija usluga i sistem podrške koji će doprinijeti smanjenju stope nezaposlenosti na području Brčko distrikta BiH. 

Tako je, između ostalog  pokrenut Mobilni biro, koncept koji je već pilotirala Služba za zapošljavanje Bosanko-podrinjskog kantona i koji pokazuje dobre rezultate u identifikaciji potreba za najugroženije grupe nezaposlenih, ali i nerijetko u ponovnoj aktivaciji nezaposlenih koji su odustali od traženja posla, pa se i ne nalaze na evidenciji službi. Nova infrastruktura, a pogotovo uvođenje kvalitetnijih usluga je iskorak ka funkcionisanju Zavoda u skladu sa najboljim evropskim praksama.  

Nove prostorije Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH

Druge objave u kategoriji