Search

Reformski paket: Ugovor o primjeni Reformskog paketa potpisan sa Županijskim zavodom za upošljavanje Livno

Danas je potpisan Ugovor o primjeni Reformskog paketa sa Županijskim zavodom za upošljavanje Livno. Ugovor su potpisali Dr Ranko Markuš, ispred Projekta zapošljavanja mladih (YEP) i ravnatelj Županijskog zavoda za upošljavanje, gospodin Ante Omazić. 

Ovaj korak predstavlja i finalni formalni korak koji je preduslov implementacije aktivnosti Reformskog paketa u Županijskom zavodu za upošljavanje Livno. 

Pored razdvojenih savjetodavnih i evidentičarskih usluga, zavod će dobiti kompletnu stručnu i tehničku pomoć u smislu jačanja i izgradnje internih kapaciteta kroz relevantne obuke, dok predstoje i izvjesne infrastrukturne prilagodbe. 

Podsjećamo, tokom prethodne godine za ovaj Zavod, realizovana je i izrađena “Situaciona analiza” u kojoj su dati ključni nalaze i preporuke za djelovanje. 

Situaciona analiza Županijskog zavoda za upošljavanje Livno

Ekspertni tim u okviru YEP projekta npravio je kratku situacionu analizu u Županijskom zavodu za upošljavanje Livno te brzu procjenu mogućnosti za uvođenje novog modela rada s klijentima. U cijeloj Županiji socioekonomska situacija je prilično teška kako prema statističkim parametrima (naprimjer: najniža prosječna plaća u FBiH), tako i prema informacijama Zavoda koje potvrđuju tezu masovnog odlaska radne snage iz ove županije.

U protekle dvije godine došlo je do masovnog odlaska ne samo nezaposlenih nego i osoba koje su bile zaposlene, što otežava situaciju za postojeće poslodavce, koji će, vjerovatno, morati postepeno podizati razinu mjesečnih primanja ukoliko žele imati veće šanse da zadrže radnike. Nema mnogo aktivnosti kad je riječ o otvaranju novih radnih mjesta i novom ulaganju, kao ni ekonomskih aktivnosti koje bi imale veoma pozitivan utjecaj na ekonomsko stanje, ali se situacija razlikuje od općine do općine.

U Livnu, gdje je veći dio zaposlenih u javnom sektoru, situacija po pitanju otvaranja novih radnih mjesta uglavnom stagnira. U Tomislavgradu situacija je bolja kad je riječ o otvaranja novih radnih mjesta (nedavni dolazak „Preventa“ d.o.o), jer je većina osoba koje imaju posao, zaposlena upravo u privatnom sektoru. Županija 10 zauzima posljednje, deseto mjesto prema indeksu razvijenosti u FBiH. Od šest općina Županije 10, općine Drvar, Glamoč i Bosansko Grahovo pripadaju izrazito nerazvijenim općinama, a općina Kupres pripada nedovoljno razvijenim općinama.

Imajući u vidu neke od ključnih nalaza koje je polučila ovakva situaciona analiza evidentno je koliko su napori na uvođenju novih metoda rada a sa krajnjim ciljem poboljšanja stanja na tržištu rada esencijalni.  

 

 

Druge objave u kategoriji