Search

Rodna ravnopravnost je izazov i u razvijenim društvima

U intervjuu koji je za BUKA Magazin dala nj.e. ambasadorica Švajcarske u BiH Andrea Rauber Saxer, bilo je govora o mnogim temama od kojih je jedna bila rodna ravnopravnost za koju je ambasadorica istakla da je izazov i za tako razvijeno društvo kao što je švajcarsko. 

“U politici još uvijek ima više muškaraca nego žena, naročito ako pogledate strukture u kojima se donose odluke. Voljeli bismo to promijeniti, ali još nismo našli rješenje. Inicijative treba da dođu od političkih stranaka, koje moraju biti zainteresovane za promjene, zatim od glasača koji treba da glasaju za žene, i na kraju od samih žena kada budu izabrane, da budu u stanju da iznesu svoj stav i da se aktivno uključe. Ali ja dolazim iz zemlje gdje su žene dobile pravo glasa prilično kasno, tako da mi nismo u poziciji da govorimo drugima šta treba da rade. Stvari su se sada poboljšale, još uvijek to nije 50-50%, ali postotak žena u politici je porastao i danas imamo dosta žena koje značajno utiču na politiku. Od kada žene u Švajcarskoj imaju pravo glasa, one su direktno uticale na politiku. Neka istraživanja pokazuju da bi rezultati mnogih referenduma bili drugačiji da žene nisu glasale. Drugim riječima, žene su doprinijele promjenama otkada su dobile pravo glasa.” istakla je ambasdorica Andrea Rauber Saxer.

Šta su motivi da se žene aktivnije uključuju u politiku bilo je jedno od pitanja na što je sagovornica pojasnila da je riječ o namjeri da se promijeni nešto u društvu.  Švicarska državna agencija za rodnu ravnopravnost je mnogo radila na tome da motiviše žene da se uključe u politiku, ali su i same političke stranke radile na tome. U početku su ljevičarske stranke bile te koje su promovisale rodnu ravnopravnost, ali sada se nijedna stranka ne bi usudila da ima kandidatsku listu bez žena. Uvijek se polemiše da li bi trebalo da postoje kvote. Kvote imaju prednosti i nedostatke.

Intervju u cjelosti možete pročitati na https://www.6yka.com/novosti/ambasadorica-andrea-rauber-saxer-za-buku-uvjerena-sam-da-bi-bosna-i-hercegovina-mogla-biti-kao-svajcarska

Druge objave u kategoriji