Search

Seminar: MSD (M4P) pristup u implementaciji projekata

Ove sedmice se na Bjelašnici održava Seminar o MSD Razvoj tržišnih sistema (ranije poznatoj kao M4P) metodologiji, na kojoj učestvuju implementatori projekata Švajcarske agencije za razvoj i saradnju iz zemalja Zapadnog Balkana. Predavači su iskusni praktičari ove metodologije Matthias Herr i Andrew Willson iz švajcarskog Helvetasa.

M4P je novi pristup međunarodne pomoći za razvoj, koja se primenjuje poslednjih godina od strane raznih donatorskih organizacija, posebno od strane Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i Odeljenja za međunarodni razvoj Velike Britanije (DFID). Ovaj pristup ima za cilj da poboljša način funkcionisanja tržišta koje direktno utiču na kvalitet života ugroženih grupa.

Glavne karakteristike MSD uključuju:

  1. Korjenite promene – potrebna je dubinska analiza da razumemo neuspjeh sistema u službi siromašnih, iz analiza dobijamo preporuke o mogućim intervencijama za poboljšanje neuspjeha.
  2. Trajne promjene – nude rezultat u skladu sa glavnim akteri uključujući motivaciju i kapacitete za unapređenje prakse na tržištu rada
  3. Posrednička uloga – određivanje katalitičke svrhe za razvoj agent koji podstiče, ali ne remeti funkcije tržišta ili njegovih aktera.

Zašto MSD?

Ekonomski razvoj zavisi od funkcionisanja tržišta. Odgovarajuće funkcionisanje tržišta podstice investicije i podstiče kompanije da budu aktivnije u pružanju kvalitetnih proizvoda i usluga, smanjenje potrošnje, I pružanju novih radnih mesta sa ciljen da se ukluci sto vise siromašnih u sistem.

Kako do sproveđenja MSD?

MSD eksplicitno naglašava da je uloga intervencije privremena i katalitički faktor. Organizacije koje upotrebljavaju ovu metodologiju mogu se zalagati da razliciti akteri u sistemu poboljsaju njihov rad, mudro igrajuci njihovu ulogu. Sve intervencije se trebaju bazirati u okolnostima u kojima se odvija domace trziste i promene mogu doci tek onda kada drugi partneri kopiraju testirane aktivnosti, cime se pogadja/dobija poboljsanje sistema. Da bi se postigao uspeh, ovo pitanje zahteva ogranizaciju koja je poverljiva, nezavisna i poznata i prikladna za sprovodjenje

DSC07905

Druge objave u kategoriji