Search

Šta smo naučili ove sedmice u IMPAKT inkubatoru poslovnih ideja?

Ostalo je manje od mjesec dana do kraja proljeća, perioda kada se sve pokreće i kada sve cvjeta, a mi u Investicijskoj dondaciji Impakt smo uveliko „posijali“ 😊 U ovom trenutku imamo aktivna tri javna poziva za učešće u IMPAKT inkubatoru poslovnih ideja (Teočak, Sapna, Doboj Istok), dok smo u 7 lolaknih zajednica krenuli sa poduzetničkim obukama.

Uvodne radionice su održane u Bihaću, Banovićima i Zavidovićima gdje su učesnici IMPAKT inkubatora poslovnih ideja naučili šta je poduzetništvo i koje su osobine uspješnog poduzetnika, a također su radili analizu izvodivosti poslovne ideje. Pojašnjeni su im pojmovi „poslovni plan“ i „poslovni model“ i upoznali su se sa IMPAKT radnom sveskom u kojoj će do kraja obuke razrađivati svoje ideje.

U Konjicu i Čeliću su se učesnici IMPAKT inkubatora upoznavali sa načinima pokretanja biznisa, koji oblici registracije postoje, kao i koji su rizici pri pokretanju biznisa. Proizvodno-tehnološki aspekt poslovanja je oblast koja je takođe bila obuhvaćena radionicama u ove dvije lokalne zajednice i već je polovima polovnog plana napisana sa završetkom ove radionice.

„Tržište“ je oblast koju su prerađivali učesnici IMPAKT inkubatora poslovnih ideja u Travniku u sklopu koje su se upoznali koje su razlike između privrednih grana i tržišta. Naučili su kako da definiraju šifru djelatnosti i svoje ciljno tržište.

U IMPAKT inkubatoru poslovnih ideja u Srebreniku naučili su definirati cijenu svojih usluga/proizvoda, kako plasirati i distribuirati ih, a naučili su i osnove digitalnog martekinga.  Također, radili su na izradi organizacione strukture unutar poslovnog poduhvata i naučili šta su ključni ljudski resursi i kako održati motivaciju zaposlenika. Još malo i spremni su za prezentacije pred komisijom 😊

Radujemo se sljedećoj sedmici i prvim prezentacijama u ovom ciklusu poduzetničke obuke.

Druge objave u kategoriji