Search

Sve manje poslodavaca traže sezonske radnike

BANJALUKA, Ponuda sezonskih poslova za nezaposlenu omladinu nijedne godine nije bila lošija jer je sve manje poslodavaca koji traže radnike za takve djelatnosti.

Potvrdili su to u Omladinskoj zadruzi KAB, koja posreduje u zapošljavanju sezonskih radnika, uglavnom mladih.
Uz njihovu pomoć privremeno mogu da se zaposle učenici završnih razreda srednjih škola, studenti i nezaposleni do 35 godina starosti. Oni navode da postoji veliki broj mladih ljudi, studenata i đaka koji žele da rade tokom ljeta.

„Sezonski poslovi kao što su prerada voća i povrća su najtraženiji, ali nisu još počeli. Nadamo se da bi to trebalo da bude u petom ili šestom mjesecu i da će biti mjesta za sve zainteresovane koji budu željeli da rade i zarade“, rekao je Ivo Turkeš, direktor Omladinske zadruge KAB.

Prema njegovim riječima, cijena satnice kreće se od tri do pet maraka, u zavisnosti od posla koji se radi.

U Agenciji za posredovanje pri zapošljavanju „Spektar“ ističu da je mala ponuda bilo kakvih poslova, a oni koji se nude u inostranstvu su često nepovoljni.

„Što se tiče sezonskih poslova, ova godina nije dobro počela. Kada je riječ o poslovima na primorju, tačnije u Hrvatskoj, uslovi koji se moraju ispunjavati za ozbiljniji posao u ugostiteljstvu ili turizmu su suviše zahtjevni“,rekao je Miroslav Vukajlović, direktor ove agencije.

Kako navodi, zbog velike ponude radne snage poslodavci nude loše uslove radnicima.

„Nudili su slab smještaj radnicima i mizerne plate. Oni su se oslonili na tako nešto jer je ponuda radne snage velika pa oni mogu da nude uslove kakvi njima odgovaraju. Ima dosta poslodavaca koji ne prijavljuju te radnike, odnosno rade na crno“, naglasio je Vukajlović.

Što se tiče poslova, mladi kažu da nisu previše izbirljivi, ali neke bi ipak radije zaobišli. Studentkinja Gorana Tepić dvije godine radi kao promoter pojedinih proizvoda u marketima i kaže da je zarada, kada su u pitanju promocije, veća u toku ljetnog perioda.

„Posao promotera nije težak, a i može se dobro zaraditi. Dnevne promocije koje radim traju oko šest časova. Večernje promocije se plaćaju više, ali su i napornije“, kaže Tepićeva.

Marko Popović, student iz Prijedora, istakao je da često radi fizičke poslove kako bi sebi obezbijedio bolje uslove za učenje.

„Kopam kanale, istovaram kamione i tako zarađujem. Uz ono što mi roditelji pošalju, to je dovoljno za normalan život“, kaže Popović.

Indeks ili potvrda biroa

Za traženje posla putem Omladinske zadruge KAB potrebno je posjedovanje indeksa, tekućeg računa u nekoj od banaka, a za mlade koji nisu studenti dokaz da su na birou. Prilikom prijavljivanja plaća se 3,5 KM na ime osiguranja, dok se u organizaciji SOS plaća članarina, koja je pet maraka na godišnjem nivou.

Nezavisne novine

Druge objave u kategoriji