Search

U Banja Luci 100 novih radnih mjesta u proizvodnim, zanatskim i uslužnim djelatnostima

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović potpisao je danas prve ugovore sa predstavnicima pet privrednih subjekata o dodjeli subvencija iz sredstava grada namijenjenih za zapošljavanje novih radnika u proizvodnim, zanatskim i uslužnim djelatnostima.

Ugovor je potpisan sa banjalučkim firmama “DIS”, “Drvoprodeks”, “Bema”, “Kerpas ambalaže” i “Fratelo trejd”.

Gavranović je rekao novinarima nakon potpisivanja da se na ovaj način očekuje zapošljavanje oko stotinu novih lica u ovoj godini, dodajući da su za te namjene određena sredstva od oko 700.000 KM, od čega je oko pola miliona KM namijenjeno zapošljavanju, a 200.000 KM samozapošljavanju.

On je istakao da to nije jedina mjera koju grad preduzima s ciljem stvaranja i poboljšavanja privrednog ambijenta i stvaranja boljeg poslovnog okruženja, naglasivši da su predviđena i sredstva od oko milion KM za realizaciju programa iz oblasti poljoprivrede, koji treba da doprinesu razvoju seoskih sredina i poboljšanju egzistencije poljoprivrednika, naročito mladih.

Gavranović je naveo da s ciljem davanja podrške privredi postoje i linije koje u uključuju politiku taksi u vezi sa početnim biznisom, subvenicije za kamate na kredite i slično.

Direktor “Drvoprodeksa” Darko Partalo rekao je da ova firma ima u planu da zaposli novih 20 lica, jer se očekuje rast izvoza, dodajući da su iskazane potrebe za inženjerom drvoprerade, inženjerom mašinstva, te majstorima koji bi radili u pogonima za proizvodnju parketa i podova.

On je naveo da skoro 85 odsto proizvodnje plasira na inostrano tržište, uglavnom u Njemačku, dodajući da su aktivnosti davanja subvencija radi novog zapošljavanja važne naročito za firme iz prigradskih područja, gdje je izražen problem nezaposlenosti.

(Izvor: Biznis.ba/Srna)

Druge objave u kategoriji