Search

U Gacku pet novih poslovnih ideja nagrađeno bespovratnim grantom

Kao rezultat saradnje Investicijske fondacije IMPAKT i Opštine Gacko, danas je nakon jednomjesečne edukacije izabrano pet najboljih biznis ideja, u okviru prvog inkubatora poslovnih ideja koji se realizovao u ovoj opštini.

Tokom obuke, polaznici su razvili ideju u poslovni model, s planovima i finansijskim projekcijama, koje su na današnjem događaju predstavili stručnoj komisiji. Njihovom odlukom, pobjednici inkubatora dobili su priliku za bespovratnu finansijsku podršku u iznosu od 5.000,00 KM ali i mentorsku podršku koju će imati tokom razvijanja svojih biznisa.

Prilikom dodjele diploma, direktor Investicijske fondacije Impakt, Senaid Đozo, istakao je da su ocjene kandidata u Gacku daleko iznad prosjeka ovogodišnjeg inkubatora. Zahvalnicu je uručio načelniku opštine Gacko dr Ognjenu Milinkoviću i koordinatoru projekta ispred Opštine, Zorici Rajković, u znak zahvalnosti za uspješnu ovogodišnju saradnju, sa željom da se ona nastavi.

Prvorangirana, koja je već tokom edukacije pobrala sve simpatije, bila je Daliborka Grčić, koja je predstavila Farmu krava „Grčić“. Drugi je bio Radoica Antunović – Centar za učenje i edukaciju “Naučionica”, treća je bila Novka Tešević – Krojačka radnja “Tešević”, a nju su slijedili Dragutin Crnogorac – Farma Krava „Dulići“ i Slobodan Gutović – salon za masažu i njegu tijela „Fizio Centar Gacko“.

“Jako sam zadovoljna prilikom da steknem nova iskustva i znanja koja do sada nisam imala, a koja će doprinijeti razvoju moje proizvodnje. Do sada smo mnogo sredstava i truda uložili u farmu. Za modernizaciju naše farme potrebna nam je muzilica za mužu krava, a u proizvodnji mliječnih proizvoda neophodan nam je duplikator za mlijeko kako bi nam olakšao proces proizvodnje. Naravno, drago mi je da je moja biznis ideja prepoznata kao održiva i kvalitetna, i to mom domaćinstvu daje dodatni vjetar u leđa da modernizujemo i olakšamo naš rad” – kazala je Daliborka, koja je dio svojih proizvoda od mlijeka i mliječnih prerađevina predstavila na današnjoj prezentaciji.

Izražavajući spremnost Opštinske uprave za sve vidove pomoći, nagrađene biznis ideje pohvalio je i načelnik opštine Gacko, dr Ognjen Milinković.

„Imate vrlo dobre biznis planove, koji zahvaljujući ovogodišnjem inkubatoru koji smo zajedno realizovali, mogu prerasti u nešto ozbiljno i veliko, što je jako važno za razvoj cjelokupne lokalne zajednice. Opština je tu i u narednom periodu da podrži ovakve projekte, a u narednoj godini planiraćemo i određena vlastita sredstva. Nadam se da ćemo sarađivati“- kazao je Milinković.

Investicijska fondacija Impakt kroz rad inkubatora nastoji pružiti integralni program podrške novoosnovanim i postojećim preduzećima da pokrenu i ubrzaju svoj razvoj, nudeći pristup ciljanim resursima i uslugama. Glavni cilj je stvaranje uspješnih novih poslova, onih koji će nakon izlaska iz inkubatora biti finansijski samoodrživi.

Finansijska sredstva su možda prvi razlog učešća na inkubatoru, ali osnovni ključ je u vještinama koje su učesnici stekli tokom jednomjesečne edukacije, kazao je Senaid Đozo, direktor Investicijske fondacije Impakt.

„Opština Gacko, sa kojom prvi put sarađujemo na ovome programu, pokazala se kao odličan partner za ovu vrstu podrške privredi, jer samo na ovaj način možemo potaknuti i poboljšati poslovne procese i ohrabriti ljude da samostalno krenu preduzetničkim putem. Od 15 prijavljenih, ostali su najbolji, kao što je i žiri ocijenio. Novčana sredstva jesu važna, ali ipak svi su brzo shvatili da su još važnije vještine koje su stekli tokom obuke“ – izjavio je Đozo.

Projekat, koji se realizuje uz podršku Vlade Švajcarske, tokom 2018 – 2021. godine u saradnji sa 55 lokalnih zajednica u BiH realizovao je IMPAKT inkubator poslovnih ideja, kroz koji je podržano osnivanje preko 250 novih poslovnih poduhvata širom BiH.

Druge objave u kategoriji