Search

Evaluacije aktivnih mjera samozapošljavanja u Bosni i Hercegovini

Stručnjaci investicijske fondacije IMPAKT Mirela Omerović i Ranko Markuš  u saradnji sa profesoricom sa Ekonomskog Fakulteta Merimom Balavac kreirali su dokument pod nazivom „Efekti i rezultati programa zapošljavanja mladih u Bosni i Hercegovini“. Glavni cilj ovog dokumenta bilo je ispitivanje u kojoj su mjeri programi zapošljavanja mladih uspješni u rješavanju nezaposlenosti mladih u Bosni i Hercegovini i koji su efekti aktivnih mjera zapošljavanja.

Ovaj dokument prezentovan je na Tematskoj sjednici o nezaposlenosti i položaju mladih u Bosni i Hercegovini pred Komisijom za pitanja mladih predstavničkog doma Parlamenta Federacije.

Analiza je nedvosmisleno pokazala da programi zapošljavanja mladih doprinose otvaranju novih radnih mjesta i smanjenju stope nezaposlenosti. Implementacijom analiziranih programa otvoreno je oko 800 radnih mjesta. Radi se o skromnom doprinosu smanjenju ukupne nezaposlenosti (0,01-0,33%), ali on ne smije biti zanemaren, posebno ukoliko se u obzir uzme činjenica da je 93% korisnika i dalje bilo zaposleno šest mjeseci nakon završetka programa, implicirajući mogućnost potencijalnog dodatnog zapošljavanja i očuvanju radnih mjesta.

Dokument obrađuje aktivne politike zapošljavanja, mjere koje su do sada implementirane kao i analizu strukture korisnika, utrošena sredstva, faktore uspjeha te preporuke za dalje djelovanje.

Neophodno je kontinuirano unapređenje programa uz obavezne analize uzroka odustajanja od mjere kako bi se stvorilo povoljno okruženje za potpunu i kvalitetniju realizaciju mjera, a samim time i povećali njeni efekti.

Ukoliko želite saznati više informacija o realizaciji aktivnih mjera samozapošljavanja Bosni i Hercegovini, preuzmite naš dokument ovdje.

Druge objave u kategoriji