Search

U sklopu Narenta 2019 predstavljena metodologija “Zumiraj zapošljavanje”

Danas je u Mostaru, u sklopu Nacionalne sesije Evropskog parlamenta mladih u BiH (Narenta 2019) a koja će trajati do 27. februara 2019. godine i okupiti preko 150 mladih iz Bosne i Hercegovine i  Evrope, predstavljena metodologija karijerne orjentacije i informisanja učenika završnih razreda srednjih škola –  “Zumiraj zapošljavanje”. 

“Zumiraj zapošljavanje” predstavlja inovativnu metodologiju koju koriste pedagozi u srednjim školama u radu sa mladima, a u cilju unapređenja njihovog znanja i vještina na tržištu rada. Pomenuta metodologija je razvijena u sklopu aktivnosti Projekta zapošljavanja mladih (YEP) uz podršku Vlade Švajcarske te je prvo testirana u Kantonu Sarajevo. 

U sklopu ove metodologije razvijena su prethodno dva alata, a to su priručnik  “Zumiraj zapošljavanje mladih” i audiovizuelni materijali iz filma “Pravila igre” koji predstavlja put mladih osoba u Francuskoj ka zaposlenju te proces i ulogu savjetodavaca  u prilagođavanju stavova mladih tržištu rada.

Evropski parlament mladih u BiH je udruženje je bazirano na simulaciji rada Evropskog parlamenta, i djeluje širom Evrope, te je ovo prilika da mladi ljudi saznaju kako se donose bitne odluke u našem društvu i da sami budu uključeni u simulaciju njihovog donošenja. Platforma sluzi da obrazuje ljude kako kao gradjani mogu doprinijeti svojoj zajednici. Tema ovog događaja jeste “Diversity and tolerance – Uniting people”, Različitost i tolerancija – Ujedinjenje ljudi. Pored toga, događaj služi kao platforma za spajanje i razvoj mladih čiji je cilj napraviti promjenu.

Druge objave u kategoriji