Search

Vidljivi rezultati reforme u Službi za zapošljavanje Tuzlanskog kantona

Ukupno 79.300 zvanično nezaposlenih u Tuzlanskom kantonu iščekuje novi konkurs za podršku zapošljavanju koji će Federalni zavod za zapošljavanje objaviti do kraja mjeseca.

– Svake godine programi budu objavljeni krajem januara, u 2018. je za TK bilo izdvojeno oko devet miliona KM, s tim da je bilo još malo više od milion KM predviđenih za realizaciju programa sa drugim institucijama – ističe Amela Makul, stručna saradnica za informisanje u Službi za zapošljavanje TK.

Zahvaljujući ovim programima, kažu u kantonalnoj Službi, 2018. godine je bilo pet hiljada osoba manje na evidenciji nezaposlenih nego u 2017. Za cijelu godinu s biroa se, uglavnom zbog zaposlenja u BiH i inostranstvu, odjavilo ukupno 20 hiljada ljudi.

– Zadnji javni poziv objavljen je sredinom decembra, na koji se prijavilo oko 500 poslodavaca. Prije decembra je utrošeno oko četiri miliona i 600 hiljada KM za sufinasiranje zapošljavanja. Apliciralo je oko 800 poslodavaca za oko 1700 osoba. Kada je riječ o samozapošljavanja, do decembra je pokrenuto 260 malih biznisa, a oni su zaposlili još nekoliko osoba, tako da je to oko 270 zapošljavanja – dodala je.

Povećanju broj zaposlenih u toku 2018. uveliko je doprinio rad Kluba za traženje posla koji je Služba pokrenula kao aktivnu mjeru zapošljavanja.

– Klubove realizujemo u skladu sa potrebama nezaposlenih. Imamo dosta zainteresovanih mladih osoba koje još čekaju da budu pozvani u klub. Dosad je prošlo oko 300 mladih osoba (Tuzlanski kanton). Rezultati su vidljivi. Oko 80 osoba je zaposleno, a taj broj se mijenja, jer oni se prijavljuju, a mi to redovono ažuriramo. Čim stupimo u kontakt s njima imamo i nove informacije – kazala je Maja Hadžić Mulić, stručni saradnik savjetodavac u Službi za zapošljavanje TK.

U toku 2019. planirano je da bude okončana reforma koju je Služba za zapošljavanje TK uz podršku Švicarske vlade kroz Projekat zapošljavanja mladih (YEP) pokrenula još 2015. godine. Ona podrazumijeva rekonstrukciju i adaptaciju općinskih biroa za zapošljavanje, unapređenje poslovnih procesa, razdvajanje evidentičarskih od savjetodavnih funkcija, ali s akcentom na savjetodavnu ulogu Službe. Ranije su adaptirane i opremljene prostorije biroa u Lukavcu, Banovićima, Gradačcu, Tuzli, Kalesiji, Kladnju, a radovi su završeni i u Srebreniku i Gradačcu te se očekuje svečano otvaranje adaptiranih prostorija.

informativa.ba/yep.ba

Druge objave u kategoriji