Search

YEP Inkubator poslovnih ideja: Po prvi put mladi bh inovatori 3D printerom napravili kalup za dio lobanje pacijenta

 
Ovo je jedan od najkompleksnijih projekata koje je IDEAlab iz Zenice uradio, a ujedno i najkorisnijih, čime je spašen život pacijenta. Projekt su realizirali dr. Hakija Bečulić i predstavnik IDEAlaba Denis Spahić, član ZEN3D-a, koji je sa svojim timom razvio prvi 3D printer.
 
Tim ZEN3D sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici, pobjednik YEP/IEEE Inovacijskog izazova 2016 – YEP projekat je uz podršku Vlade Švajcarske pružio podršku ovom timu u vidu treninga poslovnih vještina izrade  biznis plana te u nabavci potrebnih djelova za izradu prototipa. 
 
ZEN3D je 3D printer na bazi FDM (Fused Deposition Modeling) tehnologije. Na ovom uređaju moguće je izrađivati prototipe, mini serije gotovih proizvoda, koristiti ga u razvojnim biroima, proizvodnim preduzećima, medicinskim ustanovama, školama ili jednostavno napraviti zamjenski dio od nekog tipa plastike.  
 
Jasno je da mladi u BiH mogu i znaju biti inovativni, da svojim znanjem mogu iznjedriti riješenja na kojima im mogu pozaviti svjetski naučni centri – ono što izostaje je šira podrška kako bi se sa krajnjim proizvodom ovako visoke kvalitete i namjene koji može spašavati i ljudske živote izašlo na tržište i ostvarila zarada, a prije svega otvorila radna mjesta. 

Druge objave u kategoriji