Search

YEP lokalne inicijative: više od 250 mladih širom Srpske zainteresovano za pokretanje biznisa u poljoprivredi

U periodu od septembra do decembra 2014. godine, više od 250 mladih, učestvovalo je u radionicama „Spoznaj mogućnosti, (p)okreni se biznisu“ koje su se realizovane u  11 opština/gradova širom Republike Srpske na temu korištenja podsticajnih sredstava koja Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske, izdvaja svake godine u visini od 60 miliona KM.

Od 250 učesnika radionica više od 100 motivisano je za korištenje podsticajnih mjera od kojih je većina već razvila konkretne preduzetničke ideje odnosno spremna je za pokretanje sopstvenog biznisa u poljoprivredi.

YEP lokalnu inicijativu „Spoznaj mogućnosti, (p)okreni se biznisu“ realizovao je Institut za razvoj mladih i zajednice Perpetuum Mobile u partnerstvu sa klubovima za traženje posla u svih 11 lokalnih zajednica.

U prvoj fazi inicijative snimljen je dokumentarni film koji daje osnovne informacije o koracima ka dobijanju podsticajnih sredstava i primjere pozitivne prakse u kojim poljoprivrednica i poljoprivrednik koji su na osnovu podsticajnih sredstava pokrenuli ili proširili posao, govore o svojim iskustvima.

Tokom druge faze projekta u 11 opština/gradova u Republici Srpskoj organizovane su prezentacije/radionice na kojima je, uz učešće  predstavnika Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, predstavljen pravilnik o dobijanju podsticajnih sredstava u poljoprivredi, prikazali film i odgovorili na moguća pitanja učesnika/ca radionica. Aktivnosti su obuhvatile gradove/opštine: Derventa, Teslić, Gradiška, Banja Luka, Srbac, Doboj, Modriča, Novi Grad, Zvornik, Rudo i Nevesinje a prezentacije su u većini mjesta organizovane u saradnji i u prostorijama klubova za traženje posla koji djeluju pri biroima za zapošljavanje.

Moramo istaći veliku zainteresovanost medija za projekat, koji su svojim prilozima i tekstovima informacije o načinu dobijanja podsticajnih sredstava proslijedili još većem broju zainteresovanih.

Institut Perpetuum mobile iz Banje Luke, implementirao je ovu lokalnu inicijativu kroz Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Vlada Švicarske uz saradnju sa Resorom za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi RS-a i Klubovima za traženje posla pri Biroima za zapošljavanje Zavoda za zapošljavanje RS.

Druge objave u kategoriji